Restaurants La Bécasse en Bonsoir Clara zijn gered

© Ivan Put
| Restaurant Bonsoir Clara neemt net als La Bécasse binnenkort een doorstart onder zijn oude eigenaar.

De restaurants La Bécasse aan de Begraafplaats van Elsene en Bonsoir Clara in het stadscentrum zijn gered. Beide horecazaken hadden een enorme belastingschuld en werden in april failliet verklaard. De handelsrechtbank van Brussel ging op zoek naar een overnemer en vond die in dezelfde eigenaar Saaid Barhdadi. Al doet die voor deze doorstart ook wel beroep op zijn zoon.

In april werden zowel restaurant La Bécasse in Elsene als Bonsoir Clara in de Brusselse binnenstad failliet verklaard als gevolg van te grote belastingschuld. Die bedroeg voor La Bécasse in totaal zo’n 1,8 miljoen euro.

Familievoorstel haalt het

De Brusselse handelsrechtbank ging op zoek naar een overnemer en vond die in de oude eigenaar Saaid Barhdadi. Samen met zijn zoon had die de venootschap Gilivan opgericht en een voorstel ingediend om een doorstart te kunnen nemen. En dat werd aanvaard.

“De curator kreeg zo’n twintig voorstellen op zijn bureau. Dat van Barhdadi en zijn zoon is het interessantste gebleken,” zegt Antoine Chomé, de advocaat van Barhdadi, aan La Dernière Heure. Met het geld van de verkoop wordt een deel van de belastingschulden ingelost. De rest werd in april al uitgewist door een reorganisatieprocedure die werd opgezet bij de verklaring van het bankroet.

‘Willen iedereen opnieuw in dienst nemen’

Baarhdadi is tevreden dat hij na een lange strijd met de inspectiedienst van de belastingen met een schone lei kan herbeginnen. Hij is optimistisch dat op termijn het voltallige personeel opnieuw aan de slag kan.

“Door de coronamaatregelen zullen we de eerste maanden maar 50 à 60 procent tafels kunnen bedienen. Van de werkploeg die in La Bécasse bestaat uit ongeveer 25 personen, zullen we in het begin maar 15 mensen kunnen gebruiken. Maar als alles goed gaat, moet het mogelijk zijn om tegen het einde van het jaar iedereen weer in dienst te nemen,” aldus Barhdadi nog. In Bonsoir Clara telt de personeelslijst 13 namen.

La Bécasse opent vandaag al weer de deuren. Wanneer Bonsoir Clara dat doet is nog niet duidelijk.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?