Restaurants Bonsoir Clara en La Bécasse failliet

© Ivan Put
| Restaurant Bonsoir Clara

De restaurants Bonsoir Clara en La Bécasse, gelegen in het stadscentrum en aan de begraafplaats van Elsene, zijn failliet verklaard. De zaken zaten al in slechte papieren, maar nu doet de coronacrisis hen de das om. Dat weet L’Echo en bevestigt de advocaat van de restaurants aan onze redactie. “Restaurants weten nog niet wanneer en hoe ze hun deuren weer kunnen openen. Deze onzekerheid ontmoedigt velen.”

De restaurants zaten al in slechte papieren en waren eerder ook verzwakt door de terreuraanslagen in 2016 en de werken aan de voetgangerszone in het stadscentrum. De twee vestigingen stonden te koop maar door de coronacrisis kon er geen overnemer gevonden worden. Bonsoir Clara telde 13 werknemers en La Bécasse 26.

Resem tegenslagen

Bonsoir Clara, gelegen in de Dansaertstraat in het centrum van Brussel, zat na de aanslagen in Brussel en de werken aan de voetgangerszone in het centrum al in de schulden. Via een reorganisatieprocedure in 2016 lukte het hen even de dans te ontspringen en kwam het restaurant terug op de rails.

Tijdens de tweede reorganisatieprocedure die begin december 2019 van start ging, ondersteunde Saaid Barhdadi, die ook La Bécasse en Le Tavernier uitbaatte (beide aan de begraafplaats van Elsene), de operatie. Nicholas Ouchinsky, de advocaat van het restaurant, vroeg vervolgens zes maanden om de beste koper te vinden. Maar door de komst van het coronavirus werd die niet gevonden.

1,8 miljoen euro

La Bécasse dan weer, verloor In 2019 een rechtszaak tegen de belastingsdienst en moest meer dan 1,8 miljoen euro ophoesten. De rechtzaak dateerde van vóór de overname van het restaurant door Saaid Barhdadi. Omdat het onmogelijk was een dergelijk bedrag te betalen, had ook hij gekozen voor een reorganisatieprocedure om zichzelf te beschermen tegen zijn schuldeisers.

"Een van de grootste slachtoffers van de coronacrisis is de horecasector,” vertelt Nicholas Ouchinsky, de advocaat van de twee restaurants. "Restaurants en bars weten nog niet wanneer en hoe ze hun deuren weer kunnen openen. Deze onzekerheid ontmoedigt velen.”

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

--- OPROEP. Reageer jij soms op online nieuwsartikels of wil je het wel eens proberen? Doe mee aan het RHETORIC-onderzoek en maak kans op een waardebon. Meer info en inschrijven

 

Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?