Schaarbeek krijgt na 60 jaar opnieuw eigen brouwerij

ZM
© BRUZZ
11/04/2021
Updated: 12/04/2021 14.09u

Met de komst van brouwerij ‘La Mule’ heeft gemeente Schaarbeek voor het eerst in zestig jaar opnieuw een brouwerij op haar grondgebied. Uitbater Joël Galy hoopt wel op een snelle heropening van de horeca om zijn bierproductie goed te laten draaien. “Ik kan het nog vier of vijf maanden volhouden, maar erna wordt het ingewikkeld.”

In volle coronacrisis opent Joël Galy een nieuwe brouwerij ‘La Mule’ in de Rubensstraat in Schaarbeek, in de voormalige paardenstallen van het tramdepot daar. Op 20 april worden de eerste bieren op de markt gebracht.

Aan RTBF vertelt de uitbater dat hij had gehoopt dat de coronacrisis, ondertussen een jaar na de start van zijn plannen, gedaan zou zijn. “Het begon allemaal in mijn hoofd in mei vorig jaar. Ik zei tegen mezelf dat ik misschien op het juiste moment zou komen als de pandemie achter de rug was. Nu zitten we er nog steeds in.”

Kleinschalig en lokaal

Daarom hoopt hij dat de horeca zo snel mogelijk kan heropenen: “Omdat ik pas begin kan ik het nog vier of vijf maanden volhouden, maar daarna wordt het ingewikkeld. Bars en restaurants zijn voor ons nog steeds de belangrijkste plaatsen om onze producten te verkopen.”

Bovendien wil ‘La Mule’ niet enkel brouwerij, maar ook café worden. De focus ligt daarbij op kleinschalige, lokale productie. Het doel is om jaarlijks duizend hectoliter bier te verkopen. “We wilden niet vanaf het begin een grote brouwerij opzetten. Ik had er in de eerste plaats geen geld voor en ten tweede denken we vooral aan lokale consumptie”, legt Galy uit.

Tijdens de eerste jaren zal ‘La Mule’ vooral Duitse bieren brouwen. “De smaak lijkt eenvoudig, maar heeft toch een aromatische complexiteit”, zegt Galy. Daarna wil de bierbrouwer ook een kriekbier van de typisch Schaarbeekse krieken creëren, “maar lambiek brouwen is een proces dat twee tot drie jaar duurt.”

La Mule brouwerij

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni