review

'Tich': Ieder voor zich?

© Saskia Vanderstichele
Onze score

Met zijn vreemde naam en eigentijdse plantaardige concept trekt Tich een hip, stedelijk publiek aan. Is het urban sprookje te mooi om waar te zijn?

We beginnen met gemengde gevoelens en lichte verwarring aan dit stuk over Tich, een veganistische eetgelegenheid in de bovenstad. Twee zaken pleiten in haar voordeel. De eerste, en meteen de belangrijkste, is dat de bereidingen overtuigen. Of het nu om de Buddha Toast (€8,90) of de Avo Toast (€8,90) gaat, het idee achter de gerechten, die worden gepresenteerd op mooie, geëmailleerde borden van het Nederlandse merk Falcon, is hetzelfde.

Je krijgt geroosterd spelt-en-zuurdesembrood met groenten, zaden en noten. Vooral de versie met avocado overtuigde. Die was lekker fris dankzij de fijne schijfjes gefermenteerde rode ui en de dunne plakjes gemarineerde venkel. Eenvoudig maar heerlijk. Daarbij dronken we een glas gedynamiseerd water (€2,20) – verkregen door omgekeerde osmose – dat op smaak werd gebracht met sinaasappel en rozemarijn.

Wat ook in het voordeel van Tich pleit, is de keuze om de whole food, plant-based-leefregels (WFPB) naar onze contreien te halen. Die voedseltrend uit de Verenigde Staten schrijft uitsluitend plantaardig voedsel voor – dus geen vlees, eieren en lactose, maar evenmin geraffineerde suikers en bewaarmiddelen – en wil het maximum uit fruit en groenten halen door ze zo min mogelijk te bewerken. Het beoogde doel? De werking van het lichaam optimaliseren door het vol te tanken met vitamines, vezels en mineralen.

Vanwaar dan die gemengde gevoelens? Die zijn terug te voeren op de authenticiteit. Met een afgelikt decor vol afgeleide producten en decoratieve gimmicks – een fiets aan de muur, een zaal met niveauverschillen, een verzinkte buis die door de ruimte loopt – komt Tich over als een tempel van het hedendaagse individualisme. Zowel de slanke silhouetten die helemaal opgaan in hun Macs als de op automatische piloot werkende personeelsleden stralen kilte uit.

Niemand lijkt zich hier om de anderen te bekommeren. Met andere woorden: een ieder-voor-zichcultuur die de verering van een gezond, op zichzelf gericht leven promoot. Dat lijkt ons het tegenovergestelde van hoe een zaak als Tich, die ijvert voor een bewustere en rechtvaardigere wereld, zou moeten aanvoelen. Tenzij het een kwestie is van opportunisme...

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

--- OPROEP. Reageer jij soms op online nieuwsartikels of wil je het wel eens proberen? Doe mee aan het RHETORIC-onderzoek en maak kans op een waardebon. Meer info en inschrijven

 

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?