© rv

Festivals Paradise City en Horst gaan wel door: 'Voorzien zelf in sneltests'

FDK
© BRUZZ
23/07/2021

De praktische uitvoering van het Covid Safe Ticket (CST) betekent nog geen game over voor Brusselse festivals met camping. Zowel Paradise City als Horst zien in de verduidelijkte maatregelen geen reden voor annulering. “Het maakt alles wat complexer, maar de organisatie blijft haalbaar.”

De recente verduidelijkingen van de overheid over het Covid Safe Ticket deed zomerfestival Pukkelpop alsnog de das om. Een CST is een vrijticket om zonder mondmasker en afstandsregels een evenement bij te wonen. Om dat te bemachtigen moet je ofwel volledig gevaccineerd zijn, ofwel een negatieve PCR-test van maximaal 48 uur oud of een sneltest van maximaal 24 uur voorleggen.

In de praktijk betekent dat voor festivalgangers die het hele festival blijven, dat ze zich op het evenement zelf moeten laten hertesten. “Zoveel jongeren dagelijks testen is onhaalbaar”, klinkt het verslagen bij de organisatoren van Pukkelpop.

Voor de Brusselse festivalzomer betekenen de nieuwe richtlijnen ook een aanpassing wat testen betreft. “Maar voor de rest verandert er niets”, zegt Brusselaar Gilles De Decker, organisator van Paradise City, dat van 13 tot 14 augustus plaatsvindt in Perk. “We willen het festival zo toegankelijk en goedkoop mogelijk houden voor iedereen, dus zijn we bereid om zelf te investeren in de nodige antigeentests.” Aan de ingang van het domein voorziet de organisatie een kleine testzone met antigeen-sneltesten.

Kleinschaligheid en ouder publiek

De benodigdheden zijn dan ook een stuk kleiner dan die van grote festivals. “Met zo’n 8.000 bezoekers over de drie dagen heen, is Paradise City een stuk kleinschaliger dan Pukkelpop”, legt De Decker uit. “Daarbij hebben we een wat ouder doelpubliek, dat meer volledig gevaccineerden telt."

Ook voor Horst Festival, dat denkt een gelijkaardig aantal festivalgangers te ontvangen op de Asiat-site in Vilvoorde, zijn die twee factoren een grote troef in het coronatijdperk. “Via de overheid kunnen we ook gratis antigeentests aanvragen”, vertelt Brussels organisator Jochem Daelman.

Omdat Horst plaatsvindt van 10 tot 12 september, kan het festival rekenen op een extra marge van twee weken wat de vaccinatiegraad betreft. “Ons publiek is gemiddeld tussen de 20 en 35 jaar oud, dus geloven we dat die groep grotendeels gevaccineerd zal zijn tegen de start van het event.” De organisatoren willen bezoekers verder zoveel mogelijk aansporen om op voorhand voor een vaccinatie of PCR-test te kiezen.

“De camping zorgt voor een extra uitdaging wat het testen betreft, maar dat is ook logisch in deze tijden. Gezien de kleinere capaciteit en de gunstige datum zien we Horst dit jaar wel doorgaan”, besluit Daelman.

Evenementen zonder overnachting

Voor Brusselse zomerfestivals zonder camping zouden de nieuwe richtlijnen minder gedoe en net meer duidelijkheid opleveren. “Dit verandert voor ons net veel op een positieve manier”, lacht Lorenzo Serra van Listen! Festival, dat initieel in maart 2020 zou plaatsvinden. De organisatie kondigde midden juli als tussendoortje Summer In The City aan: acht openluchtevenementen in augustus en september op verschillende locaties in Brussel.

Voor het Overlegcomité van 19 juli mochten enkel grote evenementen van meer dan 5.000 personen gebruik maken van de zogenaamde Covid Safe Tickets om iets te organiseren zonder coronamaatregelen. “Als dat zo was gebleven, hadden we Summer In The City moeten afblazen”, legt Serra uit. “Al zittend met een masker op luisteren naar die soort muziek? Dat was een mop geweest.”

“Al zittend met een masker op luisteren naar die soort muziek? Dat was een mop geweest.”  

Lorenzo Serra, medeoprichter Listen! Festival

Doordat de drempel werd verlaagd naar 1.500, kunnen de plein airs dus doorgaan zonder mondmaskers en social distancing, mét CST. Voordien was er even sprake om van Listen! een testevent te maken, maar dat gaat niet meer door. “Het Listen! Festival van 2020 is uitgesteld naar 2022 en de tickets hiervoor blijven dus gelden”, verduidelijkt Serra. “De plein airs die we nu organiseren, zijn op eentje na helemaal gratis.”

Couleur Café kondigde eind juni hun kleinschaliger initiatief GATE aan, dat plaatsvindt tijdens de laatste week van augustus (26-29) en de eerste week van september (2-5) op de terreinen van Studio CityGate in Anderlecht. Anders dan het traditionele Couleur Café, wordt ook bij GATE geen mogelijkheid tot overnachting voorzien.

Op hun website licht de organisatie toe dat festivalgangers ofwel met masker en afstand van het evenement zullen genieten, ofwel eenzelfde Covid Safe Ticket zullen moeten voorleggen.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie