Groen licht voor Zuidfoor in augustus

© PhotoNews
| Schietkraam op de Zuidfoor.

De Zuidfoor vindt komende zomer plaats van 1 tot en met 31 augustus. Om alles veilig te laten verlopen en nieuwe besmettingshaarden van het coronavirus te vermijden, zal Brussel-Stad dezelfde maatregelen treffen als bij de openbare markten.

Terwijl pretparken en binnenspeeltuinen vanaf 1 juli open mochten, bleven foorkramers in het ongewisse. De Zuidfoor, is dat nu een massa-evenement en dus verboden tot eind augustus? Of valt de Brusselse kermis onder de algemene regel van de evenementen? Dat zou betekenen dat de Zuidfoor in juli 400 en in augustus 800 bezoekers mag ontvangen.

Federaal minister van Werk en Economie Nathalie Muylle (CD&V) bracht maandag duidelijkheid na overleg met de vereniging van foorkramers. Kermissen worden niet als massa-evenementen beschouwd, maar moeten de regels van de openbare markten volgen. Daardoor worden zij niet onderworpen aan de evenementenmatrix, een tool die rekening houdt met 18 veiligheidscriteria om te meten of een event plaats kan vinden en onder welke voorwaarden. De aanpassing was nodig, maar de eindbeslissing om een evenement door te laten gaan, ligt wel bij lokale besturen.

Telsysteem aan in- en uitgang

Brussel-Stad besliste dinsdag om het licht definitief op groen te zetten voor de Zuidfoor. Die vindt niet langer plaats van 17 juli tot en met 18 augustus, maar wel van 1 tot en met 31 augustus. De traditionele zomerkermis zal er wel wat anders uitzien dan de voorbije jaren. Door de werken aan metro 3 schuift de Zuidfoor wat op richting Ninoofsepoort. Bovendien zullen bezoekers zich moeten houden aan veiligheidsmaatregelen.

Dezelfde sanitaire voorschriften als tijdens openbare markten zullen ook voor de Zuidfoor van kracht zijn. Er komt dus een circulatieplan, stewards zullen aan de ingang van de Zuidfoor toezien op het goede verloop en er zal ook een telsysteem komen aan de in- en uitgang, zodat de in- en uitstroom van de foorgangers gecontroleerd kan worden. Elke atttractie zal bovendien na elk gebruik gedesinfecteerd moeten worden. De desinfecterende gel zal rijkelijk vloeien en mondmaskers zijn verplicht voor de foorkramers.

De foorkramers slaken een zucht van opluchting. "We kunnen eindelijk opnieuw ons brood gaan verdienen. We zijn neig content", reageert Patrick de Corte, die de Zuidfoorkramers vertegenwoordigt. "We verliezen een week, maar dat is niet erg. Het belangrijkste is dat er nu duidelijkheid is. Ik heb de voorbije weken heel vaak wakker gelegen, maar vanavond zal ik heel goed slapen. Dit is een grote overwinning."

Economische dynamiek

Volgende week is er een vergadering gepland tussen de foorkramers en Brussel-Stad om het veiligheidsprotocol helemaal af te kloppen. “Het belangrijkste is natuurlijk de veiligheid van de foorkramers en de bezoekers. We zullen alles doen om hen te beschermen. De maatregelen die we moeten treffen zijn dezelde als de marktkramers. We zijn daar de voorbije weken al een paar keer langsgegaan om van hen te leren. De details moeten we nog bespreken."

De Corte bedankt uitdrukkelijk schepen van Economische Zaken Fabian Maingain (Défi). "We hebben ervoor moeten vechten, maar de Zuidfoor kan deze zomer toch blijven. Dat is vooral goed nieuws voor de economische dynamiek van onze stad, maar ook voor de handelaars uit de wijk en de foorkramers zelf", reageert Maingain.

Burgemeester Philippe Close (PS) voegt eraan toe dat iedereen in augustus verantwoordelijk is voor een veilig verloop van de Zuidfoor. "We rekenen op burgerzin. Als iedereen de veiligheidsregels goed volgt, kan iedereen zorgeloos genieten van het hoogtepunt van de Brusselse zomer."

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?