Zuidfoor verhuist niet, maar schuift op richting Ninoofsepoort

De Zuidfoor in Brussel (archiefbeeld).

De Zuidfoor zal komende zomer doorgaan op zijn gebruikelijke locatie op de Zuidlaan. Om de werken voor metrolijn 3 en metrostation Toots Thielemans te ontwijken, zal de zomerkermis gewoon opschuiven richting Ninoofsepoort. "Op die manier kunnen we een staanplaats verzekeren voor alle foorkramers", zegt schepen van Economische Zaken Fabian Maingain (Défi) aan BRUZZ.

Dat de Zuidfoor zou lijden onder de ingrijpende werken op de Zuid- en Poincarélaan was al een tijdje duidelijk. Het stadsbestuur overwoog om de volkse zomerkermis te verhuizen naar de Heizelvlakte, maar daar stonden de foorkramers niet voor te springen. Een light-versie van de Zuidfoor bood ook geen oplossing, want daardoor zouden bepaalde foorkramers uit de boot vallen.

Fabian Maingain vond na uitvoerig overleg met de stakeholders dan toch een andere oplossing. De Zuidfoor zal in dezelfde omvang plaatsvinden, maar schuift op richting de Ninoofsepoort om de metrowerf uit de weg te gaan. De Poincarélaan, de Zuidlaan en de Stalingradlaan worden immers helemaal opengebroken. Het startpunt van de kermis zal wellicht net voorbij de Luchtvaartsquare liggen.

Tijdelijke oplossing?

"Er is plaats voor de grote attracties, de Zuidfoor blijft op zijn natuurlijke locatie en nog belangrijker: er is plek voor àlle foorkramers", licht Maingain de oplossing toe. De schepen bevestigt wel dat het slechts een oplossing is voor 2020. "In functie van de evolutie van de werf zullen we bekijken of dat ook de jaren nadien kan. De werken kunnen namelijk een impact hebben die we nu niet voorzien."

De voorbereidende en ondergrondse werken voor metro 3 zijn intussen al begonnen. Het bouwbedrijf Besix zal zoals gepland in de lente van 2020 starten met de echte werken op de Stalingradlaan. In de herfst van 2024 moet station Tielemans klaar zijn. Ook halte Lemonnier ondergaat een facelift, met tunnelverbindingen naar stations Zuid en Tielemans. Die werken vinden tussen 2024 en 2027 plaats.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?