Zuidfoor Foire du Midi kermis kermisattractie foorkramers

| De Brusselse Zuidfoor.

Zuidfoor verhuist volgend jaar wellicht naar Heizelvlakte

TDN
© BRUZZ
11/07/2019

Door de geplande werken voor de aanleg van metrostation Toots Thielemans komt de Zuidfoor op de Zuidlaan hoogstwaarschijnlijk in het gedrang. Brussel-Stad en het Gewest bereikten met de Brusselse foorkramers een overeenkomst omtrent een eventuele verhuis van de jaarlijkse zomerkermis naar de Heizelvlakte, verneemt BRUZZ woensdag.

Nu de bouwvergunning voor de nieuwe halte op zak is, is er geen weg meer terug. Het bouwbedrijf Besix zal in de lente van 2020 starten met de werken op de Stalingradlaan. In de herfst van 2024 moet station Tielemans klaar zijn. Ook halte Lemonnier ondergaat een facelift, met tunnelverbindingen naar stations Zuid en Tielemans. Die werken vinden tussen 2024 en 2027 plaats.

Grote attracties

De Poincarélaan, de Zuidlaan en de Stalingradlaan zullen daarvoor opengebroken worden. Die werf zal 200 meter van de Zuidfoor in beslag nemen, meldt Le Soir. De werken zullen de Brusselse kermis pal in het midden opsplitsen in twee stukken en bovendien zouden enkele foorkramers geen plaats meer hebben. Daarom ligt er een vergevorderd plan klaar om gedurende de werken, al minstens zeven jaar, te verhuizen naar de Heizel.

“We zouden het liefst blijven waar we nu zitten, maar de Heizel als plan B is ook geen catastrofe”, zegt Patrick De Corte, voorzitter van de Brusselse foorkramers, aan onze redactie. Volgens hem is een verhuis onvermijdelijk, vooral omdat op de plaats van de werf veel grote attracties staan die elders niet opgezet kunnen worden. “We kunnen hun toch niet zomaar zeggen dat er geen plaats is?”

Onder Atomium

Even werd gedacht om de hele Zuidfoor op te schuiven voorbij de Anderlechtsepoort, richting Ninoofsepoort. “Maar dat idee is niet haalbaar, omdat er op die hele as bomen staan. Er zijn geen open ruimtes waar de grote attracties neergezet kunnen worden. Dat lost het probleem dat zich stelt dus niet op”, aldus De Corte.

De foorkramers verklaarden zich daarom akkoord met een verhuis onder de bollen van het Atomium, onder de voorwaarde dat ze na de werken terug mogen naar de huidige locatie. Al plaatst De Corte ook daar een bedenking bij. “Als onze bezoekers na zoveel jaren gewend zijn aan de nieuwe locatie op de Heizel en de foorkramers er meer winst draaien, willen ze misschien wel daar blijven.”

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Anderlecht , Brussel-Stad , Sint-Gillis , Events & Festivals , Samenleving , Zuidfoor , Patrick De Corte , metrostation Toots Thielemans , Heizel , Heizelplateau

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni