© Metro3 | Simulatiebeeld van het perron in de nieuwe metrohalte.

Bouwvergunning voor metrostation Toots Thielemans afgeleverd

TDN
© BRUZZ
31/05/2019

In alle discretie werd vorig weekend de bouwvergunning voor het te bouwen metrostation Toots Thielemans, tussen het Rouppeplein en het Zuidstation, afgeleverd. De werken in de Stalingradlaan moeten starten in de lente van 2020. Kostenplaatje: 174 miljoen euro.

Er was nochtans heel wat protest van de buurtbewoners en handelaars over de jarenlange werken. Een steunpakketje van 16 miljoen euro, voor onder andere een containerdorp vol winkels, bedaarde voorlopig de gemoederen. De Brusselse groenen toonden zich intussen ook steeds minder voorstander van het hele project rond metro 3.

Vreemde timing

Toch ontving de MIVB op 24 mei, twee dagen voor de verkiezingen, de getekende bouwvergunning voor het nieuwe station van metro 3. De timing doet de wenkbrauwen fronsen, maar volgens het kabinet van minister-president Rudi Vervoort (PS) is dat slechts toeval. "De vergunningen werden afgeleverd zodra ze klaar waren."

Ter herinnering: het nieuwe station is nodig om de premetro op de Noord-Zuidlijn (tram 3 en 4) om te bouwen tot volwaardige metro. De Noord-Zuidlijn is gebouwd met het oog op een echte metro, maar de tunnel bij station Lemonnier niet. Dat is een gewone tramtunnel die moeilijk omgebouwd kan worden.

Metro- en treinstation Toots Thielemans
© Peter Dhondt-BRUZZ | Metro- en treinstation Toots Thielemans.

Halte Toots Thielemans zal toegankelijk zijn via vijf ingangen. Twee op de Stalingradlaan en drie langs de Zuidlaan. Het metrostation zal via ondergrondse gangen verbonden worden met Lemonnier en het Zuidstation, naar analogie met de tunnels aan bijvoorbeeld De Brouckère.

174 miljoen euro

Het totale kostenplaatje bedraagt 174 miljoen euro, schrijft de krant Le Soir. De bouw van het station Toots Thielemans wordt toevertrouwd aan het Brusselse bouwbedrijf Besix. In de lente van 2020 zouden de werken op de Stalingradlaan van start gaan, in de herfst van 2024 wil de MIVB landen.

Ook halte Lemonnier ondergaat een facelift. Die werken zouden tussen 2024 en 2027 plaatsvinden. Intussen zal ook de openbare ruimte na de werf heraangelegd worden.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel-Stad, Sint-Gillis, Stedenbouw, Mobiliteit, Metro 3, metrostation Toots Thielemans, Lemonnier, Stalingradlaan, Zuidstation

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie