Stad bouwt kerstverlichting verder uit

© Kabinet Fabian Maingain

Meer dan 15 kilometer aan kerstverlichting en installaties, verspreid over 131 winkelstraten en meerdere handelswijken. De uitgebreide Brusselse kerstverlichting werd woensdagavond aangestoken. Nieuw is de 'hemelervaring' Submergence aan de Kunstberg.

Met het verlichtingsproject wil de Stad nadrukkelijk enkele wijken en straten weer op de kaart zetten voor bezoekers, waaronder De Wand in Laken. Zo werd 110.000 euro vrijgemaakt voor het project ‘Sprookjesbos’, in de De Wandstraat, de Busleydenlaan, de Wannekouterlaan en de Brieslaan, dat met haar verweven takken en stalactieten de sfeer van een besneeuwd bos oproept.

Voor deze zevende editie kregen ook negen extra straten en pleinen verlichting, waaronder de Brouwerstraat en het Olivetenhof.

'Hemelervaring'

Daarnaast springt de immersieve installatie 'Submergence' aan de voet van de Kunstberg in het oog, die de toeschouwer 12 minuten lang onderdompelt in een ‘hemelervaring’ met 16.000 lichtpuntjes. De locatie hiervoor is niet willekeurig gekozen. Fabian Maingain (DéFI), schepen van Economische zaken, wil zo de verbinding tussen de handelswijken in de beneden- en bovenstad verder versterken.

2019_11_28_Brussels By Lights_Voetgangerszone
© Kabinet Fabian Maingain
| 'IJsbogen' van 16 meter breed, op 3 meter hoogte

Bovendien zijn er nieuwe 3D-installaties opgesteld, zoals een zes meter hoge Noordster te midden van het Bloemenhofplein en een kerstbal van vier en een halve meter hoog op het gerenoveerde De Brouckèreplein. Verder hangen er voor het tweede jaar op rij 35 ijsbogen van 16 meter lang en drie meter hoog in de voetgangerszone, die een hemels gewelf nabootsen.

Bovendien werkt het stadsbestuur aan een wandeling van 45 minuten om alle kerstverlichting te ontdekken. De 'wandeling onder de sterren' zal vertrekken vanaf de Grote Markt en eindigen aan de Kunstberg.

De kerstverlichting en lichtinstallaties blijven hangen tot maandag 13 januari, enkel 'Submergence' wordt al na 5 januari afgebroken. Het totale verbruik van 'Brussels By Lights', zoals de kerstverlichting nu officieel heet, wordt geschat op 97 kW.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?