Yoga, stand-up comedians of een mix van nachos: dit zijn de beste Brusselse guinguettes

sfeerbeeld_copyright_woodpecker_park.jpg
© Woodpecker park
© Woodpecker park

De Brusselse guinguettes zijn sinds mei terug open en draaien op volle toeren. Ze zijn te herkennen aan hun gemoedelijke lichtjes in de avond en hun bijzondere ligging in de natuur. Het gros van de zomerbars biedt eten en een aperitief aan, maar meestal houdt het aanbod daar niet op. BRUZZ maakte een tocht langs de meest populaire bars.

Anderlecht

Guinguette Tipi - Rue de Lièvre 129 – open tot 22u

In het Pedepark biedt Guinguette Tipi borrelhapjes, cocktails, ijsthee, frisdrank, koffie, thee, bier en wijn aan. Daarnaast zijn er ook allerlei activiteiten zoals yoga, workouts en concerten. Meer details vind je op hun Facebookpagina.

Elsene

Woodpecker - Ter Kamerenbos – open tot 22u

In dit groene hart van Brussel valt zeker wat te eten en drinken. Woodpecker in Ter Kamerenbos bereik je na een mooie wandeling in de natuur in het midden van het bos. Het assortiment in de kiosken van Woodpecker zijn soortgelijk: burgers, hot dogs, frietjes, nachos, wafels, cakes, croques, salades, aperitiefhapjes en warme en koude dranken. Verder heb je er events met live muziek op vrijdag en dj’s op zondag. Voor meer info kan je terecht op de Instagrampagina Woodpecker.family.

291132239_497971958796667_7409389842112306252_n.jpg
© Woodpecker Park
| Ter Kamerenbos

Le Kiosque – Avenue des Genêts – open van 9 tot 22 u – hele jaar geopend

Wil je even weg uit het drukke centrum, dan kan Le Kiosque jou zeker rust brengen. Een extraatje van Le Kiosque: optredens van stand-up comedians, jazz- of andere muzikanten. Programmatie van de events staan op Facebook of op Instagram.

Woodpecker - Warandepark - open van 11 tot 22u

De Woodpecker bevindt zich pal in het midden van het Warandepark. Dit is voor velen een plek van ontspanning na een lange werkdag. Naast eten, drinken, live muziek en dj’s kan je ook petanque of andere spelletjes uitlenen.

Woodpecker Warande
© Woodpecker Park
| Woodpecker Warande

Kiosk Radio – Warandepark - openingsuren variëren per programmatie

Dit is de ontmoetingsplaats voor muziekliefhebbers van Brussel en daarbuiten. Er komen dagelijks dj’s draaien met verschillende soorten stijlen muziek. Soms barst het er uit tot een dansfeest. De Kiosk biedt drankjes aan en is ook buiten de zomer geopend.

Etterbeek

Guinguette Maurice – Jubelpark – open van 12u tot 21u30

Deze guinguette behoort tot de organisatie BARC (combinatie van bar en park) en bevindt zich in een hoek van het park. Tot voor kort organiseerden ze nog concertjes, maar deze zijn nu afgelast wegens klachten voor geluidsoverlast. Andere activiteiten zoals yoga, petanque en dansevents (lindy hop en salsa) gaan wel nog door.

guinguette jubelpark
© BRUZZ

Laken

Guinguette André - Park van Laken – open van 12 tot 21u30

Wat deze guinguette uniek maakt, is dat ze op een paar minuten wandelen van het Atomium ligt. André maakt deel uit van het BARC-netwerk. “Die groep zet in op lokale bioproducten en ze vermijden controversiële producten als ananas en avocado. Het management zet in op de tevredenheid van de werknemers, waardoor er een positieve mindset heerst.”, zegt de enthousiaste barman Eli. Ook hier werden de concerten afgelast wegens geluidsoverlast, de andere evenementen zoals yoga, meditatie en Tai Chi gaan nog door. Het populairste drankje hier is de huisgemaakte ijsthee: getest en goedgekeurd!

guinguette laken
© BRUZZ

Jette

Guinguette Fabiola – Koning Boudewijnpark – open van 12u tot 21u30

Guinguette Fabiola is welgekend in Jette en maakt ook deel van de BARC-groep. Hier zouden wel nog enkele concerten doorgaan, maar die moeten nog bevestigd worden. Je vindt hier ook andere activiteiten terug zoals Tai chi & Qi gong. Het principe is hetzelfde als in de andere BARC-guinguettes, bioproducten en een leuke teamsfeer.

guinguette_boudewijnpark.jpg
© Guinguette Barc

Molenbeek

Parckfarm Cafetaria – park Tour & Taxis – open op woensdag, vrijdag, zaterdag en zondag tot 20u

“Dit is geen echte guinguette, aangezien we onder een vzw vallen,” benadrukt medecoördinator Alessio. De rode draad hier is duurzaamheid en sociale cohesie. De producten zijn bio en lokaal. Bovenop de cafetaria worden er nog uiteenlopende ateliers georganiseerd. Elke zondagochtend leiden ze mensen uit de wijk op om planten te herkennen en te transformeren in iets bruikbaars zoals zeep of olie. Op dezelfde dag zijn er ook kookateliers. Op zaterdagnamiddag zijn er world music-dagen. Daarvoor proberen ze af en toe met artiesten uit de wijk te werken. Binnenkort komen er zero waste ateliers aan, zo kan je bijvoorbeeld leren hoe je koffiedik kan recupereren.

parckfarm_molenbeek.jpg
© BRUZZ

Oudergem

Guinguette Jeanne – Oudergem – Roodkloosterstraat – open tot 21 u

Deze BARC-guinguette met ijsjes, taart, fruitsap, frisdrank, alcoholische drank en koffie bevindt zich net voor het kunstencentrum. Uit respect voor de buurt zijn er geen concerten en sluiten ze vrij vroeg.

Guinguette Vélo Eddy - Waversesteenweg, 1850 – open op woensdag, zaterdag en zondag

Deze nieuwe guinguette bevindt zich niet ver van guinguette Jeanne. Vélo Eddy biedt de klassieke drankjes aan: bier, wijn, koffie en frisdrank.

Sint-Lambrechts-Woluwe

Guingette Henri - park Georges-Henri - Open tot 21u30

Activiteiten: eten, drinken, yoga, concerten, dans en verhaaltjes voor kinderen. Guinguette Henri maakt ook deel uit de BARC-roep en brengt het klassieke assortiment.

guinguette_henri.png
© Guinguette Barc

Schaarbeek

La Guinguette PopuleirParc Josaphat– open tot 22 u – open van woensdag tot zondag

Gelegen voor een enorm groen veld is La Guinguette Populeir ideaal voor gezinnen met kinderen, picknickers of passanten. De typische cocktails, zoals Aperol spritz of Moscow mule, vallen hier in de smaak. La Guinguette Populeir organiseert elke week concerten met lokale muzikanten.

guinguette_populeir.jpg
© BRUZZ

La LaiterieParc Josaphat - open van 10 tot 22u

La Laiterie organiseert elke woensdagavond jam sessies met voornamelijk jazzmuziek. Op vrijdag komen er soms Italiaanse of Braziliaanse muziekgroepen. Populaire drankjes: huisgemaakte limonade of ijsthee. "Het eten komt vooral neer op snacks, maar wel betere kwaliteit als fast food," zegt werknemer Cédric met een glimlach. Hij benadrukt ook dat er een goede teamsfeer heerst in La Laiterie.

la_laiterie.png
© BRUZZ

Ukkel

Woodpecker - park Wolvendael - openingsuren variëren

Deze Woodpecker werkt nauw samen met de gemeente voor lokale evenementen zoals wandelingen, artistieke evenementen, kinder- en muziekactiviteiten.

wolvendael.jpg
© Woodpecker park

Vorst

Buvette ABŸ - Place Saint-Denis 9 – open tot 22 u

Buvette ABŸ van de Abdij van Vorst organiseert afterworks, petanque toernooien, comedy clubs, brunch en soms ook feestjes. Van woensdag tot zondag is er een keuken met pizza, nachos en burgers. Op maandag en dinsdag mag je je eigen eten meenemen. Aperitief is altijd voorzien.

buvette_aby.jpg
© Buvette ABŸ

Guinguette Emile – Dudenpark

Er was twijfel of deze guinguette mocht opengaan, maar Emile draait sinds 1 juli opnieuw als een tierelier. Emile maakt ook deel uit van de BARC-groep en biedt het typische eten en drinken aan. De guinguette in Adbij Ter Kameren zal niet meer opengaan.

Bar Emile in het Dudenpark
© Biovrac
| Bar Emile in het Dudenpark (archiefbeeld)

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?