Zuidfoor start op 17 juli

© Bart Dewaele
| Vorig jaar werd de Zuidfoor op het laatste moment afgeblazen.

De grootste Brusselse kermis, de Zuidfoor, begint op 17 juli. Dat maakt Brussels schepen van Economische Zaken Fabian Maingain (Defi) bekend na overleg met de forains.

Het wordt dan toch 17 juli, zoals de foorkramers dat altijd gehoopt hadden. "We zijn heel verheugd”, zegt Patrick De Corte, voorzitter van de Brusselse foorkramers. “We zijn verheugd dat we de Zuidfoor, die vorig jaar gemist werd, opnieuw kunnen oppakken, dat we onze activiteiten kunnen hervatten en dat we Belgen, Brusselaars en bezoekers kunnen verwelkomen in een kader dat gezondheid en veiligheid combineert met gezelligheid.”

Er was lange tijd onduidelijkheid over wanneer de Zuidfoor zou mogen en kunnen starten. Aanvankelijk mochten kermissen doorgaan als buitenevenement met maximaal 400 personen tot 30 juli. Daarna zouden de beperkingen wegvallen. Voor de grootste kermis van de stad was het onmogelijk om open te gaan voor slechts 400 bezoekers. De foorkramers en ook Brussels schepen van Economische Zaken Fabian Maingain (Defi) zagen daarom liever dat de maatregelen al vroeger zouden wegvallen zodat de kermis op de traditionele openingsdag van 17 juli kon starten.

Eenrichtingsverkeer

Maar op het laatste Overlegcomité werd beslist om toch sneller te versoepelen. Vanaf zondag 27 juni mogen kermissen, braderijen en rommelmarkten doorgaan. Aanwezigen moeten wel een mondmasker dragen. Met een bezoekersaantal van meer dan 5.000 moet de organisatie een eenrichtingsverkeerplan opstellen.

“Na de publicatie van het Ministerieel Besluit waarin de besluiten van het Overlegcomité op 18 juni zijn overgenomen, heeft de stad een organisatiewijze voor de Zuidfoor kunnen vinden die de veiligheid op gezondheidsgebied en het houden van de Foor waarborgt”, meldt het kabinet van Maingain. Meer details zullen later bekendgemaakt worden. De Zuidfoor, die vorig jaar op het laatste moment geannuleerd werd, vindt plaats op de Zuidlaan, tussen Arts et Métiers en de Hallepoort.

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?