review

Beanpole: gitzwart Russisch oorlogsdrama

Onze score

Beanpole is een gitzwarte, verstikkende evocatie van de menselijke ravage die de Tweede Wereldoorlog aanrichtte in Leningrad.

Twee door de oorlog zwaar beschadigde vrouwen klampen zich aan elkaar vast. Bonenstaak Iya (Viktoria Miroshnichenko) werkt als verpleegster in een ziekenhuis vol lijdende oorlogsslachtoffers, hoewel ze zelf regelmatig bevriest en minutenlang volledig afgesneden is van de realiteit. Het trauma van Masha (Vasilisa Perelygina) springt minder snel in het oog maar is niet minder groot.

Kan u er niet tegen om murw geslagen te worden, blijf dan weg van deze gitzwarte, verstikkende evocatie van de menselijke ravage die de Tweede Wereldoorlog aanrichtte in Leningrad (het huidige Sint-Petersburg). U zou wel iets missen. Van de jonge Rus Kantemir Balagov mogen we grootse films verwachten als zijn talent verder ontbolstert.

Beanpole, dat brutaal het geduld en de zenuwen beproeft, bestaat uit meerdere scènes die zich op uw netvlies branden. Ze vormen alleen nog geen alles en iedereen wegblazend geheel. De mise-en-scène en de fotografie zijn verbluffend, maar eisen wel erg veel aandacht op. Een uitdaging die nazorg vereist.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

--- OPROEP. Reageer jij soms op online nieuwsartikels of wil je het wel eens proberen? Doe mee aan het RHETORIC-onderzoek en maak kans op een waardebon. Meer info en inschrijven

 

Lees meer over
Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?