SELECT NOV film boy from heaven
Review
Score: 3 op 5

'Boy from heaven': een ontluisterende thriller over een lelijke machtsstrijd

Niels Ruëll
22/11/2022

Boy from heaven is een ontluisterende thriller over een lelijke machtsstrijd aan de Al-Azhar-universiteit in Caïro. Egypte wil er niet van weten. U wel.

Opgelet met het herlezen van wereldklassiekers. Voor u het weet, brengt het u op ideeën. De Egyptische Zweed Tarik Saleh kwam na het herlezen van De naam van de roos van Umberto Eco op het verlichte idee om een labyrintische thriller te situeren in de Al-Azhar-universiteit in Caïro. Al-Azhar is al duizend jaar lang hét epicentrum van de macht van de soennitische islam.

Visserszoon Adam is vereerd dat hij er mag studeren. Maar veel tijd voor theologische studie krijgt hij niet. Want na het overlijden van de grootimam wordt hij ongewild intens betrokken in de weinig heilige strijd om hem op te volgen. Niet enkel gematigde en fundamentalistische strekkingen gaan over lijken, ook Egyptes gevreesde staatsveiligheid bemoeit zich verregaand en zonder scrupules met de verkiezing.

Saleh, die de islam ernstig neemt en vooral een verderfelijk politiek machtspel hekelt, kon niet in Egypte filmen en moest niet-Egyptische acteurs inhuren. Doorzetten loonde. Op het Festival van Cannes viel hij in de prijzen met zijn scenario. Misschien dat er nog vernuftigere of helderdere plots te bedenken vallen. Maar zijn vakkundig geënsceneerde thriller onderscheidt zich moeiteloos van de grijze massa door een wereld en een eeuwenoud instituut te belichten dat westerlingen beschamend slecht kennen.

Boy from from heaven loopt vanaf morgen in de zalen

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie