review

Chicago 7: topscenarist Aaron Sorkin maakt regiedebuut

Onze score

Topscenarist Aaron Sorkin, bekend van The West Wing en The Social Network, maakt regiedebuut met een brandend actueel rechtbankdrama.

Geen scenarist die de Amerikaanse politiek en maatschappij zo onderhoudend én scherp tegen het licht kan houden als Aaron Sorkin (The West Wing, The Social Network). Ondanks het grote enthousiasme en de concrete belangstelling van regisseurs als Steven Spielberg werd zijn idee voor een dramatische reconstructie van een historische rechtszaak uit 1968 jaar na jaar uitgesteld. Een uitstekende zaak, want vandaag is zijn zelf geregisseerde rechtbankdrama brandend actueel.

Hier en daar merk je dat Sorkin als scenarist en bedenker van dialogen veel hogere toppen scheert dan als regisseur, maar uiteindelijk valt je mond wel open van zijn voorstelling van de feiten. Op aansturen van Richard Nixons justitieminister kwam er in 1968 een beschamend politiek schijnproces tegen zeven leiders van sterk verschillende bewegingen die door de politie verrot waren geslagen tijdens vredesprotesten gedurende de Democratic National Convention in Chicago.

Verbijsterend politiek en politioneel machtsmisbruik om protestbewegingen te verdrukken: waar hebben we dat nog gezien?

THE TRIAL OF THE CHICAGO 7
US, dir.: Aaron Sorkin, act.: Eddie Redmayne, Sacha Baron Cohen, Joseph Gordon-Levitt

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Lees meer over
Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?