| Een groepsfoto genomen op een avond in Manchesterstraat waar ze regelmatig samenkomen voor workshops, diners en bijeenkomsten van diverse afkomst.

Cinemaximiliaan lanceert 'Cinema Trottoir': een nieuw filmfestival met en door nieuwkomers

Glodie Mungaba
© BRUZZ
29/07/2022

Cinemaximiliaan is een platform voor cinema door en voor nieuwkomers en vluchtelingen. Het organiseert nu zijn eerste filmfestival: Cinema Trottoir. Dit evenement wil de aandacht vestigen op nieuwkomers in de Belgische filmwereld. "Het is de manier om elkaar te leren kennen, om elkaar beter te begrijpen."

Cinemaximiliaan is ontstaan uit de hartstocht van twee filmliefhebbers Gwendolyn Lootens en Gawan Fagard. In 2015 trokken ze met een projectiescherm en een videoprojector naar het Maximiliaanpark om mensen die in tenten sliepen een warme avond te bezorgen. Zoveel jaar later, vertelt coördinator Annabelle Van Nieuwenhuyse, gaat het project op dezelfde voet verder. Het filmfestival 'Cinema Trottoir' brengt ook mensen samen rond film, eten en ontmoetingen. "Op die manier ontstaan nieuwe netwerken die tot nieuwe initiatieven kunnen leiden."

"Het kan ons helpen om een menselijker visie te krijgen op de betrokken mensen"

Annabelle Van Nieuwenhuyse

Diverse films

Annabelle vindt dat alle films iets waardevols hebben, omdat ze het verhaal van migratie vanuit diverse gezichtspunten vertellen. "Het kan ons helpen om een menselijker visie te krijgen op de betrokken mensen. Dit is het belangrijkste." Voor haar is het een manier om elkaar te leren kennen, om elkaar beter te begrijpen.

De openingsfilm The way back is zeer ontroerend aldus Annabelle. Het is een verhaal van twee verliefden die terug reizen van België naar Irak, deze keer met een paspoort. Ook films als Fifteen en I'm afraid to forget your face zullen worden vertoond. "Deze films waren te zien op verschillende internationale filmfestivals, zoals Toronto en Cannes." voegt de curator Rouhollah Zamzameh toe.

Volgens Zamzameh is het evengoed een buurtevenement als een filmfestival. "In 'Cinema Trottoir' genieten we van lekker eten. Er is ook een uitgebreide gesprek met de regisseurs gepland. Ze zijn elke avond aanwezig", zegt hij.

CINEMA TROTTOIR
30/7 > 17/9, vanaf 20.00
Cinemaximiliaan
www.cinemaximiliaan.org

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni