SELECT NOV film Close

'Close' genomineerd voor vier European Film Awards

© Belga
08/11/2022

De film 'Close' is genomineerd voor vier European Film Awards. Dat heeft de European Film Academy dinsdag bekendgemaakt. De film van Lukas Dhont is genomineerd in de categorieën Beste Film, Beste Regie, Beste Acteerprestatie (voor Eden Dambrine) en Beste Scenario.

De European Film Awards worden sinds 1988 elk jaar uitgereikt door de European Film Academy en zijn de belangrijkste filmprijzen voor de Europese filmindustrie. De komende weken kunnen de 4.400 leden van de European Film Academy hun stem uitbrengen voor de genomineerde films. Op zaterdag 10 december worden de winnaars bekendgemaakt tijdens de prijsuitreiking, die dit jaar in Reykjavík zal plaatsvinden.

Net als Lukas Dhonts speelfilmdebuut 'Girl' in 2018 ging 'Close' dit jaar in wereldpremière op het Festival van Cannes, waar hij bekroond werd met de Grand Prix van de jury. Sindsdien loopt het internationaal als een trein voor Dhonts tweede speelfilm.

In september werd 'Close' als Belgische Oscarinzending geselecteerd en in oktober was de film de officiële opener van Film Fest Gent. Vorige week raakte bekend dat de film als allereerste productie in de geschiedenis van de Vlaamse film genomineerd is voor een British Independent Film Award (BIFA).

Eerder werd de film ook al genomineerd voor de European University Film Award. Lumière bracht de film vorige week uit in België en Nederland. 'Close' kwam tot stand met de steun van het VAF/Filmfonds.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni