'Close' van Lukas Dhont genomineerd voor Oscar beste buitenlandse film

close.jpg
© Close
| Een still uit 'Close', de tweede film van Lukas Dhondt.
© Close
| Een still uit 'Close', de tweede film van Lukas Dhondt.

'Close', de film van regisseur Lukas Dhont met Brusselaar Gustav De Waele in hoofdrol, is genomineerd voor een Oscar in de categorie beste buitenlandse film. Dat is dinsdag bekendgemaakt.

'Close' neemt het op tegen 'Argentina, 1985' (Argentiniƫ), 'All Quiet on the Western Front' (Duitsland), 'The Quiet Girl' (Ierland) en 'EO' (Polen). De meer dan 9.500 leden van de Academy konden tot 17 januari hun stem uitbrengen. Ze konden kiezen uit een lijst van vijftien films, die eerder was samengesteld. De 95ste editie van de Oscars vindt plaats op 12 maart.

Dit voorjaar werd 'Close' in Cannes bekroond met de Grand Prix du Jury. Intussen was de film over een hechte vriendschap tussen twee 13-jarige jongens ook al te zien op tientallen internationale filmfestivals en won hij nog verschillende andere prijzen. EĆ©n van de jonge acteurs, Gustav De Waele, komt uit Brussel.

De nominatie voor een Golden Globe kon de film in januari dan weer niet verzilveren, voor de BAFTA's werd hij niet genomineerd. In 2018 was de Dhonts debuutlangspeelfilm 'Girl' ook al de Belgische inzending voor de Oscars, maar hij haalde toen de shortlist niet.

"Net als in zijn gelauwerde debuut Girl stelt Dhont in Close de gangbare opvattingen over gender in vraag: waarom zouden alle jongens stoer moeten zijn?" Herbeluister het gesprek met BRUZZ-recensent Gerd Hendrickx over Close.

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?