Review
Score: 4 op 5

Close in de bioscoop: 'Minder radicaal dan Girl, maar de hype rond de film is terecht'

Gerd Hendrickx
02/11/2022

Keuzestress in de bioscoop? Filmfanaat Gerd helpt je op weg en recenseert iedere woensdag bij BRUZZ radio zijn Film van de Week. Deze keer is dat het langverwachte Close van Lukas Dhont.

Vandaag komt er een Vlaamse film uit waar het publiek al maanden op zit te wachten: Close van Lukas Dhont won in mei de Grand Prix op het Filmfestival van Cannes, rijfde daarna nog een dozijn prijzen binnen en werd in september gekozen als Belgische inzending voor de Oscars.

Dat mag je een hype noemen. Maar het goede nieuws is dat deze hype volledig terecht is. Met amper twee langspeelfilms heeft Gentenaar Dhont zich op de kaart gezet als een getalenteerd filmmaker met een persoonlijke boodschap.

Net als in zijn gelauwerde debuut Girl stelt Dhont in Close de gangbare opvattingen over gender in vraag: waarom zouden alle jongens en mannen stoer moeten zijn? En daaraan gelinkt: hoe dicht of hoe close laat je anderen toe in je leven? Een geladen onderwerp dat Dhont en zijn vaste chef fotografie Frank van den Eeden weten te vertalen in heel fysieke beelden met een camera die de acteurs dicht op de huid zit.

Net als in zijn gelauwerde debuut Girl stelt Dhont in Close de gangbare opvattingen over gender in vraag: waarom zouden alle jongens stoer moeten zijn?

Die acteurs, de toen twaalfjarige Eden Dambrine en Brusselaar Gustaf De Waele, zijn dé troef van deze film. Het jeugdige duo mag dan ervaring ontbreken, ze stralen een en al charme en naturel uit. Daarbij uiteraard vakkundig geleid door de voortreffelijke acteursregisseur die Dhont is.

In vergelijking met het hardere en radicale Girl is Close een veel lievere film. Af en toe een tikkeltje naïef in de uitbeelding van de leefwereld van twaalfjarigen, maar volledig terecht overladen met festivalprijzen.

Close loopt vanaf 2 november in de bioscoop.

BRUZZ-radio sprak woensdagochtend met Gustav De Waele, één van de jonge hoofdrolspelers.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: BRUZZ 24 , Film , Lukas Dhont , Close , Girl , Gender , mannelijkheid , filmfestival Cannes , gustav dewaele , review

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni