Review
Score: 4 op 5

Dune part two: ‘Intelligent en entertainend, maar raakt minder het hart dan part one’

Gerd Hendrickx
28/02/2024

Keuzestress in de bioscoop? Filmfanaat Gerd helpt je op weg en recenseert iedere woensdag voor BRUZZ-radio zijn Film van de Week. Vandaag is dat Dune: part two.

Voor miljoenen fans was het een afknapper van jewelste toen de sciencefictionblockbuster Dune in 2021 abrupt eindigde. Nu is er part two, geen sequel, maar het vervolg van het doorlopende verhaal over de strijd tussen de oorlogszuchtige Harkonnen en het woestijdvolk, de Fremen.

Drie vragen stuwen deze episode: krijgt Zendeya eindelijk een volwaardige rol in de plaats van een veredelde cameo? Zal Timothée Chalamet als prins Paul Atreides zijn rol van messias opnemen? En nog veel belangrijker: zullen Zendeya en Timothée eindelijk kussen?

Het antwoord hier al geven zou teveel het kijkplezier bederven. Wél kunnen we bevestigen dat regisseur Denis Villeneuve opnieuw zijn kunnen demonstreert als stilist, daarbij uiteraard bijgestaan door de virtuoze DOP Gerg Fraiser, die voor de eerste Dune een Oscar ontving. Ook Hans Zimmer is opnieuw van de partij met een passende, monumentale score vol percussie, dronegebrom en koorzangen.

Dune: part two is de hype waard. Dit is een van de grote filmevenementen van het jaar. Villeneuve pakt andermaal uit met intelligente sciencefiction die ook entertaint. Alleen bleef bij ons het wow-effect van deel één achterwege. Het is vaak meer van hetzelfde en de film wist minder ons hart te raken. Desondanks een must see.

Vanaf 28 februari in de zalen

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Film, Dune, Denis Villeneuve, Frank Herbert, Zendeya, Thimotée Chalamet, Oscar, review

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni