review

De tijd is op voor Terminator

Onze score

Na twee miskleunen is het alle hens aan dek om de ooit fantastische Terminator-franchise uit het slop te trekken. Dat lukt in Terminator: dark fate deels, met dank aan de terugkeer van Sarah Connor.

Na een plezante (Terminator 3: rise of the machines) en twee ontluisterende sequels (Terminator salvation en Terminator Genisys) leek de Terminator-serie op de afdeling palliatieve zorgen beland. Maar blijkbaar geloofden de juiste mensen in een reanimatie. James Cameron kwam weer aan boord. Met The Terminator (1984) en vooral Terminator 2: judgment day (1991) stuwde hij de actiefilm naar nieuwe hoogtepunten. Maar omdat zijn bakje overvol zit met Avatar-sequels liet hij de regie van Terminator: dark fate over aan Tim Miller, die opviel met de komische superheldenfilm Deadpool. Miller trekt zijn plan, maar komt helaas niet voor de dag met actiescènes en special effects waar over twintig jaar nog over wordt gepraat. Dat Terminator 2 de lat extreem hoog heeft gelegd, is een probleem. Cameron had vermoedelijk wel de hand in de radicale beslissing om alle films die hij niet heeft geregisseerd te negeren en weer héél dicht aan te sluiten bij zijn werk: door parallellen te trekken, door ernaar te verwijzen, door te blijven variëren op de beroemde “I’ll be back”-quote van Arnold Schwarzenegger en zelfs door actiescènes te kopiëren.

Terminator: dark fate is iets te veel een update om goed te zijn. Werpt wel zijn vruchten af: het inzicht dat de reeks niet uitsluitend op de protagonisten steunde, maar ook op de moordmachines die vanuit de toekomst naar hier zijn gestuurd om een toekomstige apocalyptische oorlog in hun voordeel te beslechten. Het weerwerk van Sarah Connor, een van de eerste grote actieheldinnen, was cruciaal. Voor het eerst sinds Terminator 2 herneemt Linda Hamilton dat legendarische personage. Ook met rimpels is ze nagenoeg de enige mens die iets vermag tegen de nieuwe Terminator. Die heeft het niet op haar gemunt, maar op haar opvolgster Dani. Steun uit de toekomst krijgen ze van soldate Grace. De vrouwen blazen nieuw leven in de reeks, maar daar zijn de hoogdagen nog niet mee terug.

TERMINATOR: DARK FATE: US, dir.: Tim Miller, act.: Linda Hamilton, Mackenzie Davis, Natalia Reyes, Arnold Schwarzenegger

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Oproep: Lees of reageer je wel eens op online comments, op nieuwssites of social media? Wil jij bijdragen aan een constructief online debat? Doe dan nu mee met het RHETORiC-onderzoek en ontvang een waardebon. Meer info en inschrijven.

Lees meer over

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?