review

Frozen 2: een waardige sequel

Onze score

Frozen 2 is een waardige opvolger voor de Disney-hit die van Anna en Elsa de populairste prinsessen ooit maakte. Niets meer, niets minder.

Tot ieders verbazing, zelfs die van Disney, groeide Frozen zes jaar geleden uit tot een fenomeen. De animatiefilm bracht ruim 1,2 miljard dollar op aan bioscooptickets en de merchandising kon niet snel genoeg worden aangesleept. Blijkbaar was er hoge nood aan een animatiefilm die Disneys traditie van muzikale intermezzo's voortzet en vooral aan sprookjesprinsessen die niet braaf en lief toekijken hoe de mannen avonturieren, maar zelf de wijde wereld intrekken. De zussen Anna en Elsa stalen in prinsessentenue de harten van een hele generatie jonge kijkers met hun karakter en daadkracht. Verschijnsels van die grootorde komen niet op bestelling. Vervolgen zijn niet evident.

Disney lijkt er alles aan gedaan te hebben om met een waardige opvolger voor de dag te komen, maar daarom zal Frozen 2 nog niet dezelfde culturele impact hebben. Zo ontbreekt op het eerste gehoor een hit die binnen vijf jaar nog verjaardagsfeesten voor kinderen én LGBTQ+-party's in vuur en vlam zet, zoals 'Let it go'. Het verhaal is evenmin onvergetelijk, maar daar heb je niet zoveel last van, omdat het wel makkelijk meeleven is met de vorstelijke avonturiersters Anna en Elsa en hun sidekicks. Sneeuwpop Olaf krijgt vrij spel om zijn grappige zelve te zijn. Kristoff en zijn rendier Sven lopen er een beetje voor spek en bonen bij.


Om de toekomst van koninkrijk Arendelle te vrijwaren én te achterhalen waar ze haar vervaarlijke magische krachten aan dankt, trekt Elsa naar een betoverd bos waar een volk in harmonie leefde met de vier natuurelementen. Anna wil niet van haar zijde wijken, maar zo makkelijk is dat niet met vuurwezens, waterdraken, windcreaturen en grondreuzen in de omgeving. Het grootste knelpunt ligt bij een voorouder met een zwarte ziel, maar daar durft het kindersprookje niet diep op in te gaan. Het blijft een grappige, aardige familiefilm die in de koude tijd van het jaar voor wat kachelwarmte zorgt.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Lees meer over

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?