Oldboy: help mijn man is een klusser!

Review
Score: 5 op 5

It's hammer time: cultfilm Oldboy is terug!

Niels Ruëll
19/09/2023

Een twintigjaar oude, Koreaanse wraakfilm op de affiche zetten én er een tentoonstelling aan wijden? Het lijkt van het goede teveel maar de liefde van Cinema Galeries voor Oldboy van Park Chan-Wook is begrijpelijk.

Filmkenners vielen niet uit de lucht toen Parasite van Bong Joon-ho vier jaar geleden een Gouden Palm en vier Oscars won. Die dachten: eindelijk erkenning voor de kwaliteit en de vitaliteit van de Koreaanse cinema.

Al 25 jaar brengt die de ene opwindende of verstillende filmparel na de andere voort. Zo kwam de estheet en Hitchcock-aanhanger Park Chan-Wook twintig jaar geleden op de proppen met Oldboy. Die schokkende wraakthriller, een van de beste ooit, blies Quentin Tarantino en de andere juryleden van het Festival van Cannes in 2004 omver. Oldboy werd de eerste Koreaanse film die Cannes’ Grote Prijs won.

Park Chan-Wook imponeert niet enkel met intense, pure cinema, maar ook met virtuoze vertelkunst

Een ontvoerde man weet niet wie hem waarom al vijftien jaar in volledig isolement gevangen houdt noch waarom hij plots alsnog wordt vrijgelaten. Hij weet wel dat hij het wil te weten komen en dat hij zich wreken zal. Of hij daar baat bij heeft, is niet van tel.

In eerste instantie branden enkele bijzonder brutale scènes zich op je netvlies waarin tanden worden uitgerukt of nog levende inktvis verorberd. Vervolgens ga je helemaal op in koortsige, hallucinante, surreële, donker-komische sfeer. Om uiteindelijk te erkennen dat Park Chan-Wook niet enkel met intense, pure cinema imponeert maar ook met virtuoze vertelkunst.

De man bevestigde zijn talent de daaropvolgende jaren met uitzonderlijke films als Thirst, The Handmaiden en Decision to leave. Cinema Galeries toont Oldboy opnieuw op een groot scherm en koppelt aan de twintigste verjaardag een tentoonstelling die het belang van de film duidt. Oh, boy.

In de zalen vanaf 20 september

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni