review

Little women: kleine vrouwen, grote film

Onze score

Zes keer was Little women genomineerd voor een Oscar, maar slechts één nominatie werd zondagnacht verzilverd. Ach, de echte verliezer is degene die deze wervelende verfilming van Greta Gerwig overslaat.

Verdiende Little women meer Oscars dan die ene voor beste kostumering? Ja. Tegen de sensationele klassenstrijd in Parasite (beste film) van de Koreaan Bong Joon-ho (beste regisseur) was niemand opgewassen. Maar hoofdrolspeelster Saoirse Ronan acteert veel beter dan Renée Zellweger, die de Oscar voor beste actrice won met haar aanstellerige vertolking in de matige biopic Judy. En Greta Gerwig verdiende de prijs voor beste adaptatie duizend keer meer dan Taika Waititi voor Jojo Rabbit.

De scenariste-regisseuse die zichzelf in de schijnwerpers plaatste met de spitse coming-of-agefilm Lady Bird, waagde zich aan de zevende (!) verfilming van Little women. In dat 150 jaar oude boek vertelt de Amerikaanse Louisa May Alcott eerst hoe de getalenteerde, creatieve zusters March arm maar gelukkig opgroeien terwijl vader betrokken is bij de Amerikaanse Burgeroorlog, en vervolgens hoe ze als jongvolwassenen omgaan met de harde waarheid dat het Amerika van de late negentiende eeuw vrouwen schandalig weinig opties gunt. Hun bemoeizieke suikertante heeft wel degelijk goede redenen om aan te dringen op het vinden van een rijke huwelijkskandidaat.

Slimme ingrepen maken de film eigentijds. Door de chronologie van de klassieker te doorbreken, dicht Gerwig het kloofje tussen de idyllische jeugdjaren en wat er van de jongvolwassen zussen wordt. Door voor een ander begin en einde te opteren, verschuift de klemtoon naar de brandende ambitie van Jo March (Ronan) om schrijfster te worden. Het kostuumdrama wervelt door energieke vertolkingen van de topcast (Meryl Streep, Laura Dern, Emma Watson, Eliza Scanlen en uitblinkers Florence Pugh en Saoirse Ronan), maar ook omdat Gerwig er een erezaak van maakt om het zo levendig mogelijk te maken en het tempo heel hoog te houden. Geen Oscar die deze vrouwen kan tegenhouden.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Lees meer over

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?