1715 CULT FILM pinocchio

Pinocchio

Review
Score: 3 op 5

‘Pinocchio’: uit donker hout gesneden

Niels Ruëll
© BRUZZ
08/07/2020

Niet gelogen: met het pittige live-actionsprookje Pinocchio zet de Italiaanse sterregisseur Matteo Garrone de vele steriele hervertellingen van Pinokkio te kijk.

Pinokkio is al 140 jaar populair. De tachtig jaar oude animatiefilm van Walt Disney Pictures krijgt kinderen nog steeds stil. Er wordt altijd wel ergens een musicalversie opgevoerd met de avonturen van de levende marionet die de vaderlijke raad van houtsnijder Geppetto in de wind slaat en liever de wijde wereld verkent en plezier maakt dan naar school te gaan. Zowel Guillermo del Toro, die Oscars won met The shape of water, als Robert Zemeckis, die Oscars won met Forrest Gump, werken aan nieuwe verfilmingen van de fantastische avonturen van de levende houtpop.

Trailer Pinocchio

De Italiaan Matteo Garrone is hen te snel af met een versie die Italië innig in de armen sloot. De regisseur dankt zijn faam aan films als Gomorra, Reality en Dogman, bijtende drama's die het palmares van filmfestival van Cannes haalden. Maar deze keer kiest hij voluit voor fantasy met exuberante kostuums, theatrale vertolkingen, kleurrijke decors en wonderlijke personages. In zijn live-action­sprookje ziet kindacteur Federico Ielapi er na drie uur make-up en de tovenarij van prosthetic make-up designer Mark Coulier werkelijk uit als een levend wezen van hout. Dat is even wennen.

1715 CULT film pinocchio

Pinocchio

NAAR DE BRON
Vergeleken met de overbekende Pinokkio van Disney is Pinocchio een stuk pittiger, grilliger, grotesker en donkerder. Het is eng wanneer Pinokkio's houten benen vuur vatten of wanneer hij in het holst van de nacht aan de takken van een boom bengelt met zijn hoofd in een strop. Garrone gaat er wellicht terecht vanuit dat kinderen die donkerte kunnen plaatsen in de overrompelende veelheid aan indrukken en emoties die Pinokkio tijdens zijn doldrieste verkenning van de wereld en het leven opdoet. Hij vindt die cocktail van stichtende levenslessen, heerlijke fantasie, dolle pret en grimmigere werkelijkheden als armoede, niet uit. Hij laaft zich aan de bron: het in 1883 in boekvorm uitgebrachte, merkwaardige kinderfeuilleton van Carlo Collodi. Slim gezien. Goed gedaan.

PINOCCHIO
IT, dir.: Matteo Garrone, act.: Roberto Benigni, Federico Ielapi, Marine Vacth

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Film , Matteo Garrone , Pinocchio , review

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni