review

Piranhas: maffiafilm zonder glamour

Onze score


Net als Gomorra is Piranhas gebaseerd op een boek van de door de camorra (de georganiseerde misdaad in Napels) vogelvrij verklaarde onderzoeksjournalist Roberto Saviano.

Het getoonde leunt dus veel dichter bij de werkelijkheid aan dan je zou willen. Een groep vijftienjarige vrienden in een achtergestelde buurt in Napels wil via een overval aan geld komen voor scooters, nieuwe schoenen, modieuze kleren en andere blingbling waarmee ze indruk hopen te maken op de meisjes. Ze laten zich rekruteren door de georganiseerde misdaad en zien via driest geweld met zware wapens de kans om de macht te grijpen in hun buurt. Hun goede bedoelingen en naïviteit doen pijn aan de ogen, maar ondertussen vallen er wel doden en verliezen ze belachelijk jong hun onschuld.

De jonge piranhas acteren prima. Regisseur Claudio Giovannesi blijft weg van zowel maffia­clichés als van glamour en gemoraliseer. Dankzij scènes zoals de kerstboomroof is de kroniek van de razendsnelle opkomst en ondergang van de piranhas ook visueel de moeite waard.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Lees meer over

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?