1722 FILM QT8 Quentin Tarantino
Review
Score: 2 op 5

QT8: weinig kritische documentaire over Quentin Tarantino

Niels Ruëll
© BRUZZ
16/09/2020

De documentaire QT8: the first eight pakt uit met massa's smakelijke anekdotes over Quentin Tarantino's eerste acht films, maar ontbeert een kritische blik.

Er was eens een inglorieuze filmregisseur met een immens reservoir aan filmkennis, een hekel aan Bill en een voorliefde voor pulpfictie en ontketende Django's. Zijn naam is Quentin Tarantino en zijn legende wordt bezongen in de documentaire QT8: the first eight.

Verbazingwekkend weinig documentaires belichten het fenomeen Quentin Tarantino, de cinefiele regisseur van negen spraakmakende films, waaronder Pulp fiction en Django unchained. Bijna was het ook misgelopen met QT8: the first eight omdat het project was opgepikt door The Weinstein Company, die bankroet ging na de ontbloting van Harvey Weinsteins seksuele en misogyne wangedrag.

Maar verwacht geen kritische blik op de jarenlange relatie tussen Weinstein en Tarantino, of lastige vragen over de bedenkelijke tactieken waarmee Tarantino zijn fetisjactrice Uma Thurman onder druk zette, met een crash en blijvende letsels tot gevolg. Hoewel er rond élke film van Tarantino vanzelf veel animo is, schuwt regisseuse Tara Wood de controverse. Nog vreemder is haar keuze om niet Tarantino te interviewen maar uitsluitend mensen uit zijn entourage.

De getuigenissen en herinneringen van onder meer Tim Roth, Michael Madsen, Christoph Waltz, Jamie Foxx en Samuel L. Jackson leveren een schat aan anekdotes op. Maar ook veel nietszeggende bewondering en verheerlijking. Kinepolis grijpt de documentaire aan om Pulp fiction, Jackie Brown, Kill Bill: vol. 1, Django unchained en Once upon a time in Hollywood te hernemen. Zo is het toch feest.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Film, review

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie