review

Re-release Kubricks Eyes wide shut

Onze score

De re-release in Flagey van Kubricks testamentfilm Eyes wide shut biedt de perfecte kans om de intrigerende, imperfecte film eindelijk op zijn mérites te beoordelen.

Een heldere kijk op Eyes Wide Shut was 21 jaar geleden aartsmoeilijk. Door het overlijden van Stanley Kubrick, de regisseur van The Shining, 2001: A Space Odyssey en andere meesterwerken, was het ineens zijn testament.

Bovendien was hij zo sluw geweest om hét Hollywood-koppel van toen, Tom Cruise en Nicole Kidman, te casten. Ze spelen een koppel dat in een zware huwelijkscrisis belandt omdat hij compleet van slag is dat zij, lichtjes dronken bekent te fantaseren over andere mannen. Kubrick bleek visionair: Cruise en Kidman gingen uiteen. De geruchten dat het een schijnhuwelijk betrof omdat Cruise zich voor zijn geaardheid schaamt, zijn nooit gesmoord.

De re-release in Flagey is de perfecte kans om de intrigerende, imperfecte film op zijn mérites te beoordelen. Het psychoseksuele aspect, ontleend aan een verhaal van Arthur Schnitzler, is wat gedateerd. Maar het nachtelijk dolen van de gekrenkte Cruise en de verdraaiing van de realiteit stonden Kubrick toe om uitermate fascinerend scènes te componeren zoals het berucht geworden en vaak gekopieerd, gemaskerd orgie. Opent de ogen.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Lees meer over

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?