review

'Rodeo': het genot van wheelies op asfalt

Onze score

Rodeo van Lola Quivoron is een naar benzine ruikende western met motoren in plaats van paarden, de randstad in plaats van de prairie en een solitaire heldin in plaats van een cowboy.

Zonder motor voelt Julia zichzelf maar half. Als een cowboy zonder paard. In het stelen van motoren is ze dan ook bedreven. Het helpt haar opmars in een viriele urban rodeogemeenschap: motorrijders die in stedelijk gebied crossen, racen en stunten en al eens de politie achter zich aan krijgen.

Niet elke rider is even opgezet met de indringster die hen evenaart of zelfs overtreft in lef, levensdrift en de drang naar de roes van snelheid, gevaar en andere extreme sensaties. Sommigen steken haar stokken in de wielen.

Julie Ledru speelt de door haar passie en trots verteerde, tragisch eenzame rijdster met een felheid die opvalt en aangrijpt. Het verhaal raakt nooit in een hogere versnelling, maar de brute, woeste en fysieke film wel.

Het op het Festival van Cannes in de prijzen gevallen Rodeo dompelt je helemaal onder in het gebrul van 125cc-motoren, de geur van verbrand rubber en de oververhitting van asfalt. Het impressionistische langspeelfilmdebuut van Lola Quivoron schuurt en scheurt, maar laat bovenal een glimp zien van levensgevaarlijke, jeugdige hunker naar een fast & furious-leven. Dat zal altijd fascineren.

Rodeo loopt vanaf vandaag in de zalen

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?