review

Speak no evil: op visite in hels Nederland

© Courtesy of Sundance Institute
Onze score

Ga nooit op bezoek bij Nederlanders die je op vakantie leerde kennen. Zo leert Speak no evil, een Deense horrorfilm die uitmunt in ongemak.

In het paradijselijke Toscane raken twee gezinnen van drie bevriend. Later op het jaar gaat het Deense gezin in op het voorstel om een weekend door te brengen bij het Nederlandse. Van de eerste minuut is het een nare ervaring. En het wordt alleen maar helser.

De Denen worden voortdurend gebruuskeerd of geschoffeerd en moeten toezien hoe hun gastheer zijn stomme zoontje afsnauwt, maar ze durven er niets van te zeggen. Verlamd door hun streven naar sociaal wenselijk gedrag en politieke correctheid, laten ze zich als lammetjes naar de slachtbank leiden.

Regisseur en coscenarist Christian Tafdrup laat in de eerste helft veel ruimte voor zwarte humor, maar werkt zonder genade naar een oudtestamentische, cerebrale climax toe. Het is grootspraak van Tafdrup om het over de meest ongemakkelijke Deense film ooit te hebben, maar hij komt wel aardig in de buurt.

Het is best grappig dat onze noorderburen hier het absolute kwaad moeten voorstellen. Maar een afrekening met de Nederlanders is het uiteraard niet. Funny games van Michael Haneke was overduidelijk een referentiepunt. De te beschaafde, in slaap gedommelde Denen roepen het onheil over zichzelf uit. De vraag is of u het er beter van zou afbrengen.

Speak no evil loopt vanaf vandaag in de zalen

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?