review

Tenet: Kere ke were met Christopher Nolan

Onze score

Naar geen film is zo fel uitgekeken als naar Tenet. Het is een spektakelstuk à la James Bond met een verbijsterend surplus: de tijd kan erin omgekeerd worden.

Een film van de regisseur van de Dark Knight-trilogie, Dunkirk, Interstellar en Inception is altijd een evenement. Door omstandigheden zijn de verwachtingen voor het mysterieuze Tenet belachelijk hoog. Het spektakelstuk van Christopher Nolan moet de volksstromen richting bioscopen weer op gang krijgen en de sector van de ondergang redden. Of dat lukt, zal de tijd uitwijzen. Aan de kwaliteiten van de film zal het niet liggen.

Tenet is een spionagethriller zoals Inception een kraakfilm was. Nolan gebruikt de vertrouwdheid met een geliefd genre om iets nieuws en opwindends te presenteren. Anders geformuleerd: Tenet is James Bond min humor plus temporele tangbeweging.

De wat? De temporele tangbeweging. Een geheim agent die zichzelf in de loop van het verhaal de Protagonist noemt, wordt geïnformeerd over het bestaan van geïnverteerde objecten en personen. Met technologie die entropie omkeert, is het mogelijk om de richting van tijd om te keren. Een afgeschoten kogel keert dan terug naar de loop van het pistool, een boot vaart achteruit, een ontplofte auto is niet langer ontploft. Nolan is een kei in het doen kloppen van de puzzel, en deed in Memento, Dunkirk en Interstellar al ervaring op met fascinerende tijdsexperimenten.

Bovendien is er geen man overboord als de temporele tangbeweging tijdelijk je petje te boven gaat. Nolan vergeet geen seconde te entertainen. De Protagonist heeft zijn handen vol met het voorkomen van een ramp die “erger is dan een nucleaire holocaust” en het redden van een moeder uit de klauwen van een jaloerse, steenrijke echtgenoot. Een aanslag op de opera van Kiev, een mission impossible in Oslo, oorlogstaferelen in sovjetsteden die niet op de kaart staan en achtervolgingen met gewone en geïnverteerde auto's: het zijn schoolvoorbeelden van opwindende, voor de allergrootste bioscoopschermen bedachte actiescènes. Nijz neteom laaz ed ni la dah u.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Lees meer over
Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?