Was zangeres en componiste Laryssa Kim vroeger vaak alleen vergezeld door haar loopstation en effectpedalen op het podium, dan neemt ze met haar Oneironauten nu ook livemuzikanten mee op reis in haar dromen.
Laryssa Kim: ‘Met mijn energie en fantasie wil ik mensen laten dromen’
Lees ook: Gitarist Rodrigo Fuentealba Palavicino over 30 jaar Fifty Foot Combo: 'Dàt is rock'n'roll'
Wij merkten de artieste van Italiaans-Congolese komaf voor het eerst op toen ze een beklijvende, soundscape-achtige versie van Billie Holiday's 'Strange fruit' zong op de We Orchestrate Words-concerten van het Brussels Jazz Orchestra in de KVS. Dat is inmiddels bijna vijf jaar geleden. Ondertussen behaalde Laryssa Kim haar masterdiploma in de compositie van akoesmatische muziek aan het conservatorium van Bergen (2018) en bracht ze met Lov'em all een eerste solo-ep uit (2019). Maar ze wist zich vooral in te werken in de Brusselse theater- en experimentele muziekscene.
Tijdens de pandemie werd ze onder de hoede genomen door de Botanique, waar een livestream vorig jaar een opstapje betekende naar dit groepsproject. Maar er waren ook residenties in Volta en De Vooruit. “Dat gaf ademruimte, om aan mijn eigen muziek en de synergie met mijn nieuwe bandleden te werken.”
“Oneironaut combineert twee Griekse woorden: oneiros, 'droom', en nautes, 'zeiler',” verklaart de zangeres, die zegt dat dromen altijd een belangrijk onderdeel zijn geweest van haar creatieve proces. “Ik heb een fascinatie voor lucide dromen en buitenlichamelijke ervaringen, en 'oneironauten' reizen door hun dromen.” Dat levert een trip op waarin pop, electro en experiment elkaar afwisselen. Sprookjesachtige soundscapes transformeren in echte songs om vervolgens weer uit te deinen. Medereizigers vond Kim in de Zwitserse toetsenist Camille-Alban Spreng, de Franse drummer Théo Lanau en de Italiaanse bassist Nicola Lancerotti, die naast hun jazzverleden ook een voorliefde voor elektronische effecten én Brussel delen.
Ik heb een fascinatie voor lucide dromen en buitenlichamelijke ervaringen
Extra vierge
De eerste 26 jaar van haar leven bracht Kim door in Rome, waar ze talen studeerde. In 2008 ging het naar Amsterdam, waar ze bij een theater/danscollectief belandde en voor elektronica viel. Bij haar verhuis in 2013 naar Brussel kwam die veelzijdigheid van pas. Zingen doet ze in het Italiaans, het Engels en het Frans. Muziek werd een passie op haar twaalfde. “Tijdens een autovakantie naar Firenze kreeg ik Burnin' van Bob Marley cadeau, op cassette! Ik raakte gehypnotiseerd door de ritmes, die aanstekelijk én ontroerend waren.”
Na reggae ging het muzikaal vele richtingen uit. Recent maakte ze soundscapes voor voorstellingen van Salim Haouach en Helena Dietrich en voor Roland Gunsts Spirit capital (met de Brusselse danstweeling Les Mybalés). Volgend jaar staat ze op het podium van Fire will become ashes but not now, de nieuwe KVS-productie van Pitcho Womba Konga, en verschijnt er vers solowerk.
Laryssa Kim: “De discipline maakt niet uit. Of ik nu iets uitbeeld, zeg of zing, met mijn energie en fantasie wil ik mensen laten dromen. Een goede voorstelling is als een goede maaltijd. Als je die met liefde en − mijn Italiaanse roots! − veel extra vierge olijfolie bereid hebt, wil je ook dat er iemand 'mmh' zegt.”
LARYSSA KIM'S ONEIRONAUTS
18/9, 20.00, Botanique, www.botanique.be
16/10, 20.00, Volta, volta.brussels
Lees meer over: Muziek , Botanique , VOLTA , Laryssa Kim