| Een Fuse-feestnacht in de Blaesstraat (archiefbeeld)

Verhuist Fuse ooit naar paleizen onder Zuidstation? ‘Het potentieel is er’

Max Wyckaert
© BRUZZ
25/03/2023

Voor het eerst in twintig jaar gaan de paleizen onder het Zuidstation weer open. Nachtclub Fuse bouwt er op 22 en 23 april uitzonderlijk een feestje ter gelegenheid van zijn 29ste verjaardag. Maar zou de plek op termijn ook de permanente stek van de nachtclub kunnen worden? 'Er zijn geen buren, en de locatie is groot', zegt Steven Van Belle, artistiek leider van Fuse.

Voor de invulling van de quadrilatères, de paleizen onder de sporen aan het Zuidstation, passeerden al verschillende ideeën de revue, maar concrete plannen voor een bushalte, fietsenstalling of markthal kwamen er niet. Biedt de ruimte op termijn dan misschien mogelijkheden voor Fuse?

De tijdelijke sluiting van de nachtclub begin dit jaar was voor Steven Van Belle alvast een aanleiding om na te denken over een tijdelijke locatie. "Pascal Smet (One.Brussels) kwam toen op de proppen met het Zuidstation en ook de NMBS en Jean Spinette (PS), burgemeester van Sint-Gillis, waren erg enthousiast over het idee en gaven meteen hun volle medewerking." Dat resulteert in een verjaardagsrave op 22 en 23 april.

Moet Fuse een permanente verhuis overwegen?

Steven Van Belle: Dat is veel gezegd. Wij hebben de locatie ontdekt in onze zoektocht naar een geschikte plek voor onze verjaardag. Momenteel is er nog heel wat onduidelijkheid rond de Blaesstraat (waar Fuse momenteel gehuisvest is en waar klachten van buren over geluidsoverlast de toekomst van de club onzeker maken, red.). Wij willen daar niet weg, maar we moeten wel alle opties openhouden. Daarom hebben we aan de taskforce nightlife laten weten dat als we zouden moeten verhuizen, de quadrilatères eventueel wel een interessante plek zouden zijn.

Wat maakt de locatie zo geschikt?

Van Belle: Er zijn geen buren en de locatie is groot. Het heeft meerdere kamers, is volledig onderkelderd en heeft een heel industriële feel met robuuste structuur. Iets dat past bij ons als nachtclub die erg rechttoe rechtaan is. En dat alles op slechts 100 meter van waar we nu zitten.

Als u luidop mag dromen: hoe ziet de Fuse er dan uit onder het Zuidstation? Zouden er veel aanpassingswerken nodig zijn?

Van Belle: Qua inrichting zou er op het eerste zicht voor ons niet veel moeten veranderen om er een club van te kunnen maken, maar om dat precies te weten zouden we met architecten en ingenieurs moeten samenzitten.

Op vlak van geluidsisolatie zou er sowieso nog werk zijn. Je ziet bijvoorbeeld op foto’s hoe het daglicht binnen schijnt, wat wil zeggen dat het geluid zomaar naar buiten kan. Dat is ook de reden waarom we ons verjaardagsevenement overdag houden. We willen de buurt niet opzadelen met twee slapeloze nachten. Er is ook geen elektriciteit of water. Het is dus echt een ruwbouw, maar het potentieel is er.

zuidstationruimte.jpg

| Zuilenzaal onder de sporen.

Hoe pakken jullie de inrichting aan voor het verjaardagsfeest in april?

Van Belle: Het heeft heel lang leeg gestaan, dus we willen de mensen de ruimte laten ontdekken door het op een mooie en eerlijke manier uit te lichten. Geen projecties of al te veel led-verlichting. We vinden de locatie nu al zo veel charme hebben. Mijn mond valt nog steeds open als ik er op plaatsbezoek ga.

Volgens Pascal Smet, staatssecretaris voor Stedenbouw en Erfgoed, kan het evenement een goeie test zijn voor wat de ruimtes op lange termijn te bieden hebben. Zijn jullie in gesprek met Smet?

Van Belle: Er is over gesproken geweest. We weten dat zowel Pascal Smet als Jean Spinette het nachtleven genegen zijn. We voelen dus wel een zekere animo rond het idee.

Een verhuis is dus een te overwegen piste?

Van Belle: We weten dat het gewest bezig is met het ontwikkelen van de omgeving van het Zuidstation, die het tot leven wil brengen. Ik zie dus wel mogelijkheden, zeker omdat de taskforce al heeft aangegeven dat het nachtleven in de stad moet blijven.

Verder denk ik dat een culturele plek, waar ook ’s avonds en ’s nachts activiteiten zijn, mee kan bijdragen aan een veiligere buurt rond het Zuidstation. Op een locatie met die oppervlakte en mogelijkheden zouden we Fuse kunnen heruitvinden en een culturele hub ontwikkelen met zowel overdag als ’s nachts een werking die degene van een reguliere nachtclub ver overstijgt. Dit zou een grote hefboom voor deze buurt kunnen zijn.

Nu nog de NMBS en Infrabel verder overtuigen?

Van Belle: De NMBS is eigenaar van het gebouw en de sporen van Infrabel lopen erboven. We hebben voorlopig enkel nog maar samengezeten voor de organisatie van ons verjaardagsevent. Vooral over de brandveiligheid zijn er veel meetings geweest met brandweer en veiligheidsdiensten. De risico’s rond brandveiligheid worden dus beperkt tot het absolute minimum.

Misschien wel het grootste obstakel voor een eventuele definitieve verhuis? Als daar brand uitbreekt, ligt heel het treinverkeer lam?

Van Belle: Dat kan ik me voorstellen.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel-Stad , Sint-Gillis , Cultuurnieuws , Muziek , Fuse , quadrilatères , paleizen zuidstation , Jean Spinette , Pascal Smet , NMBS , Infrabel

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni