Chokri Ben Chikha: Vlaamser theater vind je niet

© Tom Verbruggen

In Flemish primitives van Action Zoo Humain en Chokri Ben Chikha krijgt de Vlaamse excellentiezucht de vorm van een talentenjacht, waarin acht jonge Vlamingen een ratrace lopen.

Acteur, danser, choreograaf en regisseur Chokri Ben Chikha is artistiek leider van het Gentse gezelschap Action Zoo Humain, dat voorstellingen maakt met tekst, dans, muziek, een politieke en soms ook documentaire insteek. Dat deze compagnie niet bang is voor enige controverse bewijzen bewerkingen van Michel Houellebecq als Platform en Onderworpen, en het beladen Métisse, over koloniale dubbelbloedkinderen.

Als historicus en als lid van ‘de enige familie met Noord-Afrikaanse roots in Blankenberge’ is Ben Chikha ook geïnteresseerd in de Vlaamse geschiedenis en in kwesties als identiteit en migratie. In 2001 trok hij al de aandacht met Bruine suiker, zijn bewerking van Hugo Claus’ sociaal bewogen toneeltekst Suiker over Vlaamse arbeidersmigratie. In Brussel kennen we hem ook nog goed van bij de KVS in de jaren 2000, toen nog met het gezelschap Union Suspecte, waar ook zijn broer Zouzou Ben Chikha, Ruud Gielens, Mourade Zeguendi en Haider Al Timimi deel van uitmaakten. Met de trilogie De Leeuw van Vlaanderen, Onze Lieve Vrouw van Vlaanderen en Broeders van liefde joegen ze toen Vlaams Belang op de kast. Ook recenter raakte Action Zoo Humain de Vlaamse volksaard, en nu neemt het gezelschap in Flemish primitives de Vlaamse excellentiezucht onder de loep.

podium_flemish_primitives_primitives.jpg
© 'Flemish primitives'.

In 2021 vaardigde België voor de wereldtentoonstelling in Dubai een groep jonge artiesten af voor een project rond ‘Vlaams meesterschap’. In het spoor van Jan van Eyck en Anne Teresa De Keersmaeker, van Brueghel en Rubens tot Alain Platel en Dries Van Noten toonden ze hoe het beeld van Vlamingen als ploeterende plantrekkers in de modder kan worden bijgesteld.

In het verlengde organiseert Flemish primitives nu een soort talentenjacht waarin acht jonge Vlamingen, die alleen hun drang naar succes en hun migratieachtergrond delen, deelnemen aan de ratrace naar succes.

  • Ontdek meer culturele toppers in ons dossier
  • Découvrez plus de bons plans culturels dans notre dossier
  • Discover more cultural highlights here
Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?