| De nieuwe gevel aan de Akenkaai.

Kaaitheater bereidt zich langzaam voor op twee nomadische jaren

JP
© BRUZZ
03/12/2021

Het Kaaitheater stelt het programma tot de zomer voor. Daarna vertrekt het Nederlandstalig theater aan het Kanaal op een reis van twee jaar door Brussel. Bij thuiskomst neemt het theater zijn intrede in een vernieuwd gebouw.

Het programma tot de zomer dat het Kaaitheater donderdag voorstelt, bevat de voorlopig laatste voorstellingen aan de Sainctelettesquare. Eind juni trekt het Kaaitheater de deur achter zich dicht en start ingrijpende verbouwingswerken. Dan begint dus ook het nomadisch bestaan van het theater, dat twee jaar zal duren. Het huis werkt gedurende die tijd samen met een hele reeks andere cultuurprogrammatoren in Brussel.

Ondertussen wordt de grote theaterzaal gerenoveerd, het Kaaicafé en de foyer krijgen een complete make-over, en aan de Akenkaai worden een tweede zaal, repetitiestudio’s en een stadsbalkon gebouwd. In 2025 zouden de werken achter de rug moeten zijn en wil het Kaaitheater heropenen op de nieuwe site.

Programma tot de zomer

Een kleine greep uit het aanbod tot de zomer: verwacht Belgische premieres van Markus Öhrn, tg STAN & de Roovers, Antoine Defoort, fieldworks en Cuqui Jerez. En Kaaitheatercoproducties van Khadija El Kharraz Alami, Sarah Vanhee/bodies of knowledge, Alix Eynaudi, Kate McIntosh, Vera Tussing en Radouan Mriziga.

Twintig procent van het budget van Kaaitheater wordt toevertrouwd aan andere Brusselse organisaties. “We geven hen een plek in het programma en volledige artistieke onafhankelijkheid,” klinkt het. In 2021 waren Citylab, For All Queens! en Mothers & Daughters te gast, in de eerste maanden van 2022 werkt het theater samen met Moussem en Mophradat.

Binnen de reeks WE HEAR YOU(TH) toont Kaaitheater het werk van makers die het woord geven aan jonge mensen zoals Action Zoo Humain. Met The Wonders of Multilingualism lanceren Kaaitheater en Passa Porta een reeks programma's rond meertaligheid.

Samen met VUB Crosstalks zet het Kaaitheater we de reeks More-Than-Human-Encounters voort, met in januari een avond rond Hydrofeminisms. Bij de voorstelling Domestic Violence van Markus Öhrn organiseert het Kaaitheater de eerste editie van FOOTNOTES: een uitgebreider contextprogramma rond voorstellingen met maatschappelijke weerklank, dat kan bestaan uit gesprekken, workshops, exposities en een informatie-vitrine.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni