Kaaitheater krijgt frisse gevel aan kanaalkant en 'stadsbalkon'

© (aaa)
| De nieuwe gevel aan de Akenkaai.

Het Brusselse architectuuratelier ambiorix (aaa) heeft de architectuurwedstrijd gewonnen voor de verbouwing van het Kaaitheater. Er komt een nieuwe zaal, een frisse gevel aan de Akenkaai en een stadsbalkon. Tegen 2024 zouden de werken klaar moeten zijn.

Na een eerdere juridische strijd en bijbehorende vertraging is er nu een ontwerp geselecteerd voor de vernieuwing en uitbreiding van het Kaaitheater aan Sainctelette. Het is het Brusselse bureau architectuuratelier ambiorix (aaa) dat een nieuwe tweede zaal en extra repetitieruimte mag ontwerpen, plus de renovatie van de grote zaal mag verzorgen.

De jury, met vertegenwoordigers van de Vlaamse overheid, het Kaaitheater en de Vlaamse en Brusselse bouwmeesters, was unaniem enthousiast over de plannen van aaa, omdat die sterk inzetten op interactie met stad en publiek.

Optreden achter glas

Aan de Akenkaai krijgt het theater een fris nieuw uitzicht. Het huidige bakstenen gebouw verdwijnt en er komt een nieuwe, veelkleurige gevel in de plaats.

(Lees verder onder de afbeelding.)

191223 kaaitheater gevel akenkaai
© (aaa)
| De nieuwe gevel aan de Akenkaai.

Achter de gevel van Kanal loopt het Kaaitheater nog door met een zogenoemde ‘creatiezaal’, waar gerepeteerd kan worden maar waar ook optredens kunnen plaatsvinden, al dan niet vanachter het glas van de hoge ramen, zodat je van buiten naar binnen kan kijken.

Nog een blikvanger wordt het stadsbalkon, met zicht op het Kanaal, waar optredens in openlucht een plaats kunnen krijgen en waar ook gerepeteerd kan worden.

(Lees verder onder de afbeelding.)

191223 kaaitheater stadsbalkon
© aaa
| Het stadsbalkon, met zicht op het Kanaal en het KBC-gebouw.

Foyer in S-vorm

De nieuwe, kleine theaterzaal met 200 plaatsen (de Black Box) zal verbonden worden met de bestaande grote zaal via een S-vormige foyerruimte, die uitgeeft op nieuwe repetitieruimtes en doorloopt van Sainctelettesquare tot Akenkaai.

(Lees verder onder de afbeelding.)

191223 kaaitheater black box
© aaa
| De Black Box moet plaats bieden aan 200 toeschouwers.

“Het Kaaitheater is op dit moment een vrij gesloten gebouw. We willen veel meer naar buiten toe werken en de stad binnentrekken. Dat het nieuwe ontwerp openingen naar de stad zou creëren, was dus een grote bekommernis,” zegt Katelijne Meeusen van het Kaaitheater.

De gedetailleerde studie zal begin 2020 starten. Volgens de huidige planning moet het vernieuwde Kaaitheater in 2024 klaar zijn.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Oproep: Lees of reageer je wel eens op online comments, op nieuwssites of social media? Wil jij bijdragen aan een constructief online debat? Doe dan nu mee met het RHETORiC-onderzoek en ontvang een waardebon. Meer info en inschrijven.

Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?