De Koninklijke Vlaamse Schouwburg (KVS) in de Lakensestraat
© PhotoNews | De Koninklijke Vlaamse Schouwburg (KVS.)

KVS bereid buiten op te treden voor 50 man

TDN
© BRUZZ
07/03/2021

"Met optredens voor 50 mensen in openlucht gaan we het niet redden", reageerde de crisiscel cultuur ontgoocheld op de erg beperkte versoepelingen. KVS wil het wél proberen. Vanaf april zijn er twee voorstellingen, maar de Schouwburg werkt ook aan een theaterparade dwars door de stad. "Onze filosofie is altijd dezelfde geweest: als we mogen spelen, dan spelen we ook."

Filmhuizen, theater- en concertzalen en cultuurliefhebbers hadden op meer gehoopt dan wat het Overlegcomite vrijdag afklopte. De sector opperde zelf om vanaf 15 april opnieuw mensen te kunnen ontvangen. Op een gecontroleerde manier, waarbij het aantal personen in de zaal bijvoorbeeld afhangt van de capaciteit. Maar cultuur moet nog wat langer wachten op een gedeeltelijke heropening.

Protocollen

Als de cijfers het toelaten, mogen de cultuurhuizen pas vanaf 1 mei opnieuw de deuren openen. Een stevige dobber, liet Frederik Sioen van de crisiscel cultuur meteen weten. "We hebben zo hard gewerkt aan onze protocollen", reageerde hij. "Ons huiswerk is al lang af. We hebben begrip voor de coronacijfers, maar de cijfers in onze sector zijn ook dramatisch."

Een mening die Michaël De Cock deelt. "Onze protocollen herleiden de kans op besmetting quasi naar nul. We hadden zelfs al lang open moeten zijn", reageert de directeur van de KVS bij BRUZZ. "Een heropening op 1 mei komt dus geen dag te vroeg. We hebben nu op z'n minst perspectief. Dat doet deugd. Het wordt een dag om naar uit te kijken."

Michaël De Cock, directeur Koninklijke Vlaamse Schouwburg (KVS)
© Saskia Vanderstichele | Michaël De Cock, directeur Koninklijke Vlaamse Schouwburg (KVS), op het achterpleintje aan de Arduinkaai.

Intussen kunnen cultuurhuizen in openlucht optredens en voorstellingen organiseren vanaf 1 april. Weliswaar voor slechts 50 aanwezigen. De sector staat daar niet echt voor te springen. "Hiermee gaan we het niet redden, er zijn veel faillissementen in de sector. Mensen belanden in armoede", reageerde Frederik Sioen van de crisiscel op de vrt. "Veel collega's vinden dat niet werkbaar", beaamt De Cock. "Maar onze filosofie is: als we mogen spelen, gaan we ook spelen. Dat hebben we gedaan voor ziekenhuizen, in scholen en online. Nu zullen we ook, net als in september, buiten spelen."

Net als in de eerste lockdown 'breekt de KVS uit' in het voorjaar. Het theaterhuis kreeg toestemming van de stad Brussel om op de Arduinkaai op te treden. Op een klein pleintje achter de KVS - met zicht op de oude ingang van de Schouwburg - zullen Bruno Vanden Broecke en Valentijn Dhaenens net als vorig jaar het stuk Jonathan opvoeren. En ook de dansvoorstelling Birds van Seppe Baeyens gaat er in première.

Heropening vanaf mei? Dat wordt een historisch theaterfeest tot in de zomer

Michaël De Cock (KVS)

Michaël De Cock, directeur Koninklijke Vlaamse Schouwburg (KVS)

Daarnaast zijn er ook gesprekken aan de gang met de stad Brussel om een murga te organiseren. Dat is een soort dans- en theatershow die door het hart van de hoofdstad paradeert. "En we hopen ook dat scholen (die opnieuw dagactiviteiten mogen organiseren, red.) in april stilaan naar het theater mogen", aldus De Cock.

En zodra de deuren van de Schouwburg weer open mogen, volgt de ene première na de andere. "In totaal zijn het er zeven, waaronder Methamorphoses, J'ai pleuré avec les chiens en Madame Bovary. Daarvoor blijven we open tot eind juli", zegt De Cock. Garanties op heb je deze dagen niet meer, maar we hebben goede hoop om 1 mei te heropenen. En dan vieren we een historisch theaterfeest tot het midden van de zomer."

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie