| De betogers stonden op het midden van het Luxemburgplein, voor het Europees Parlement.

Betogers in Brussel waarschuwen voor gevolgen handelsverdrag op Amazone

© Belga
11/11/2021

Een honderdtal betogers heeft donderdag om 12u postgevat op het Luxemburgplein in Brussel om te protesteren tegen het ontwerp van vrijhandelsakkoord tussen de EU en Mercosur, de douane-unie van Argentinië, Brazilië, Paraguay, Uruguay en Venezuela. Er waren daarbij leden van de inheemse bevolking van het Amazonegebied. Het verdrag dreigt hun leefomgeving te verwoesten.

De betoging was een initiatief van de ngo's Rise for Climate, Espirito Mundo en Jiboiana. De organisaties waarschuwen voor de milieurisico's van het vrijhandelsakkoord, dat nog goedgekeurd moet worden.

Het verdrag moet de Europese export van auto's, textiel en voeding bevorderen naar de Mercosur-landen, door het verminderen van douanerechten. In ruil krijgt de EU geïmporteerd rundsvlees uit Zuid-Amerika. De organisaties waarschuwen dat het verdrag het Amazonewoud verder zou verwoesten omwille van de landbouwindustrie, met immense veebedrijven en een monocultuur van soja.

"In Brazilië is de inheemse bevolking op dit moment in een aanhoudende strijd verwikkeld tegen de 'agrobusiness'. Ze voeren internationaal campagne om het geweld aan te klagen dat tegen hen wordt gebruikt in het Amazonegebied. Ze verzetten zich tegen alle nationale en internationale wetsontwerpen om hen van hun land te verdrijven", zei Aline Yasmin van Espirito Mundo.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni