Brussel hinkt achterop qua flexi-jobs

© entreprendre.brucity
|

Terwijl in Vlaanderen 23.000 mensen bijklussen in een flexi-job, raakt het systeem in Brussel en Wallonië nauwelijks van de grond. Dat schrijft De Tijd woensdag. “De horecazaken daar hinken achterop met de installatie van de witte kassa. Zolang het zwarte circuit blijft bestaan, is er minder behoefde aan flexi-jobs.”

Mensen die vier vijfde werken, kunnen zo goed als belastingvrij bijklussen in de horeca. Dat is het idee van een flexi-job. In Vlaanderen is het systeem populair, met 23.007 mensen in dat statuut. In Brussel gaat het echter maar om 479 mensen, en in Wallonië om 805 personen.

Dat heeft volgens Kurt Neyrynck van Horeca Vlaanderen te maken met het gebrek aan promotie. “Die is in het Zuiden van het land nauwelijks gevoerd, in tegenstelling tot Vlaanderen, waar we al van bij het begin over de voordelen van flexi-jobs berichten", zegt hij aan De Tijd.

Maar Neyrynck ziet nog een andere reden. “De Waalse en Brusselse horecazaken hinken ook nog steeds achterop met de installatie van de geregistreerde witte kassa. Zolang het zwarte circuit blijft bestaan, is er in Wallonië minder aandrang om flexi-jobbers in te schakelen op piekmomenten.”

De flexi-jobs werden eind 2015 ingevoerd net om het verlies aan inkomsten door de invoering van de witte kassa te compenseren.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Oproep: Lees of reageer je wel eens op online comments, op nieuwssites of social media? Wil jij bijdragen aan een constructief online debat? Doe dan nu mee met het RHETORiC-onderzoek en ontvang een waardebon. Meer info en inschrijven.

Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?