Louis-Philippe Broze (rechts) en Florian De Boeck.

Brusselse ondernemers vallen in de prijzen met medische innovatie en groen transport

TRO
20/06/2019

Hub.brussels reikte donderdagavond ondernemersprijzen uit aan verschillende Brusselse bedrijven. “We willen ondernemingen belonen die iets aan de Brusselse samenleving bijbrengen.”

Er waren prijzen voor bedrijven die zich in verschillende fases bevinden: start (bedrijven jonger dan 3 jaar), grow (ouder dan 3 jaar) en invest (buitenlandse ondernemingen die naar Brussel komen). En er waren prijzen in de categorie voor export van goederen en diensten. “De criteria om genomineerd te zijn en te winnen, waren niet per se financieel, maar hadden eerder te maken met durf, inspiratie en innovatie”, aldus adjunct-directeur-generaal Annelore Isaac van Hub.brussels. “We wilden bedrijven en ondernemingen die iets aan de Brusselse samenleving willen bijbrengen belonen.”

Naar Brussel vanwege de ziekenhuizen

Winnaar in de startcategorie was Spentys, een startup die software ontwikkelde waarmee medici spalken, braces of gipsen op maat kunnen ontwerpen en uitprinten via een 3D-printer. “We zijn nu twee jaar bezig en hebben al meer dan 700 patiënten kunnen helpen met onze op maat gemaakte orthopedische hulpmiddelen”, zei Louis-Philippe Broze van Spentys.

Broze kwam samen met Florian De Boeck vanuit Wallonië naar Brussel om hun bedrijf op te starten. “Hier zijn veel ziekenhuizen op een korte afstand van elkaar”, zei hij. “We werken vanaf het begin samen met enkele van hen en dat is heel belangrijk geweest voor de ontwikkeling van onze software. Het bijzondere daaraan is namelijk dat wij geen medische expertise hebben. Het zijn de medische professionals die dankzij onze software zelf een brace, spalk of gips kunnen ontwerpen op maat van de patiënt. Wij printen die dan met onze eigen 3D-printers in Vorst.

Spentys
De brace.

10.000 euro

Naast Spentys gingen de andere prijzen naar Sumy (grow), LITA.co (invest), APA-Intemporal (export van goederen) en Wannapplay (export van diensten). Sumy is een innovatief logistiek bedrijf dat inzet op een zo groen mogelijk transport. LITA.co is een crowdfundingplatform waar particulieren kunnen investeren in duurzame ondernemingen. APA-Intemporal ontwikkelt en distribueert luxeproducten op basis van nanotechnologie. En Wannapplay ontwikkelt spellen die bedrijven kunnen gebruiken voor teambuildingactiviteiten.

De winnaars ontvangen elk 10.000 euro om in hun onderneming te investeren. “Daarnaast kunnen ze aanspraak maken op consulting en coaching, het is een heel pallet aan prijzen eigenlijk”, zegt Isaac. “Het is vooral belangrijk dat ze zich laten omringen door de juiste mensen, bezig zijn met het creëren van een netwerk en de juiste experts inschakelen die een bijdrage aan hun project kunnen leveren.”

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel, Vorst, Economie, hub.brussels

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni