Brusselse PS wil publieke energieproducent om prijzen te stabiliseren

CD
© BRUZZ
22/10/2022

De PS wil dat er in Brussel een publieke energieproducent en -leverancier komt. Daarvoor diende de partij in het Brussels Parlement een resolutie in. “Dit kan voor een deel een antwoord bieden op de energiecrisis”, zegt mede-indiener Martin Casier.

PS-voorzitter Paul Magnette liet tijdens het 200ste congres van zijn partij al weten dat het liberaal model volgens hem een mislukking is en dat de markt opnieuw gedeeltelijk genationaliseerd moet worden.

Een publieke en coöperatieve energieproducent en -leverancier zou de energieprijzen moeten stabiliseren. Brussels parlementslid Martin Casier verwijst hiervoor onder andere naar een model in Hamburg, opgericht in 2009. Na tien jaar, in 2019, groeide de openbare speler Hamburg Energie uit tot tweede grootste leverancier in de regio met 149.000 klanten. Bijna 70 procent van de energie wordt zelf opgewekt via groene energie-installaties. "De prijzen daar zijn veel stabieler", zegt Casier.

Concurrentie

Met een publieke energieleverancier wil Casier ook het concurrentieprobleem in Brussel aanpakken. Er zijn nog maar twee leveranciers in het Brussels Gewest, tegenover een tiental in Wallonië en een twintigtal in het Vlaams Gewest. Omdat er amper concurrentiedruk is op de Brusselse energiemarkt kan dat leiden tot hogere prijzen.

Naast het financiële aspect, zou een publieke speler ook de energietransitie kunnen versnellen. Zo hoopt Casier dat er meer geïnvesteerd zal worden in zonne-energie. “In Brussel zijn er 20 miljoen vierkante meter daken die geschikt zijn voor zonnepanelen. We zouden daarmee 40 procent van het jaarlijkse elektriciteitsverbruik kunnen opwekken”, zegt Casier.

Mocht de resolutie worden aangenomen, is het nog niet helemaal duidelijk hoe alles concreet in z'n werk zou gaan. "We moeten nog heel wat juridische elementen aftoetsen. Ook hoeveel energie de publieke speler zou opwekken, moet onderzocht worden", aldus Casier.

Geen mirakeloplossing

Volgens energieconsulent Kris Voorspools is zo'n coöperatieve publieke energieleverancier en -producent zeker geen slecht idee. "Al zal het geen mirakeloplossing zijn. Je hebt voldoende eigen productie nodig uit bijvoorbeeld zonnepanelen om de prijzen te drukken. Als dat niet het geval is, moet je je energie halen op dezelfde markt als de andere energieleveranciers."

Ook zal het het concurrentieprobleem niet oplossen, zegt Voorspools. "In Brussel is er een speciale wetgeving voor wanbetalers. Een leverancier kan niet even makkelijk, zoals in Wallonië en Vlaanderen, geen energie meer leveren aan wanbetalers. Het probleem moet daar dus aangepakt worden."

Voorspools juicht dergelijke initiatieven wel toe. "Alle initiatieven die er komen met de bedoeling om de factuur te verlagen en de energietransitie te versnellen, zijn meer dan welkom."

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel , Economie , Milieu , energiecrisis , publieke energieproducent , brusselse PS , Martin Casier

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni