Cash van de Nationale Bank verlaat Brussel

© ASYMETRIE
| Een 3D-beeld van het cashcenter, op de achtergrond Brussel.

De Nationale Bank van België maakt werk van een nieuw cashcenter. Het gebouw komt in Zellik: eergisteren is de eerste symbolische steen gelegd. De logistieke activiteiten van de NBB verhuizen daarmee van het centrum van Brussel naar de rand van onze hoofdstad. Tegen eind 2024 zou het nieuwe gebouw in gebruik genomen worden.

Het huidige cashcenter van de Nationale Bank, waar bankbiljetten en munten in of uit omloop worden gebracht en gehaald, is gevestigd in het hoofdgebouw in de Berlaimontlaan en is verouderd. Een investering in nieuwe, meer geautomatiseerde infrastructuur drong zich op. De behandeling, controle en het sorteren zou daardoor in de toekomst vlotter moeten verlopen.

In de zoektocht naar een nieuwe locatie keek men al snel naar de Brusselse randgemeente, in plaats van naar het centrum van de hoofdstad. Dat is namelijk niet altijd even vlot bereikbaar voor geldkoeriers. Na een lange zoektocht botste men op een groot loodsencomplex op een site van ruim drie hectare in Zellik. Het gebouw zelf zou maar liefst 27 meter hoog worden.

Personeelsbesparing

In totaal zullen er in Zellik 80 werknemers aan de slag gaan. Op dit moment zijn voor de cashactiviteiten van de Nationale Bank nog 119 werknemers verantwoordelijk in het centrum van Brussel. De automatisering komt dus met een personeelsbesparing. Volgens de planning zal het centrum in de lente van 2024 klaar zijn. Daarna volgt de verhuis van alle bankbiljetten en munten.

Tot slot zijn er ook toekomstplannen voor de hoofdzetel in Brussel, laat directeur Tim Hermans uitschijnen. “Eenmaal het cashcentrum in Zellik klaar is kunnen we starten met de noodzakelijke renovatie van onze hoofdzetel in Brussel die we dringend klimaatvriendelijker moeten maken en aanpassen aan de nieuwe werkcultuur die de Nationale Bank nastreeft.”

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?