panorama stadhuis basiliek koekelberg Albert I kunstberg standbeeld

| Panorama met stadhuis, basiliek van Koekelberg en het standbeeld van Albert I op de Kunstberg.

Coronacrisis kostte stad Brussel 25 miljoen euro

© Belga
29/06/2021

Op de gemeenteraad van de stad Brussel is maandag gestemd over de rekening voor het dienstjaar 2020. Die toont aan dat de coronacrisis voor een tekort van 25 miljoen heeft gezorgd, maar dankzij een uitzonderlijke inkomst staat het werkelijke tekort van de rekening 2020 slechts op 10 miljoen euro.

De "meevaller" waar de stad Brussel op kon rekenen voor het dienstjaar 2020 komt voort uit een uitspraak van de Europese Commissie. Die veroordeelde de onderneming JC Decaux tot het terugbetalen aan de stad van een bedrag van 14 miljoen euro dat als "staatssteun" werd beschouwd. Het bedrag gaat terug op een oud contract met een looptijd van 15 jaar, dat liep van 1984 tot 1999.

Toch is het de coronacrisis die zwaar doorweegt op de rekening 2020 van de stad Brussel. Het aantal gemiste inkomsten door de pandemie loopt op tot 16,5 miljoen euro, terwijl er 8,6 miljoen euro extra uitgaven waren die gingen naar de aankoop van maskers, handgel, een versterkte reiniging van gemeentelijke sites en het relanceplan. Na 20 jaar van positieve boni op de rekening, gaat die nu voor het eerst in het rood.

'Middelen zijn eindig'

"De coronacrisis is een systematische crisis, omdat ze grote gevolgen heeft op sanitair, sociaal, economisch en milieugebied, maar ook en vooral financieel. Dat komt tot uiting in de schok die onze financiën hebben moeten doorstaan", zegt burgemeester Philippe Close.

"De middelen zijn eindig en dat zal nog duidelijker worden in de toekomst. Maar in de plannen van de meerderheid wordt daar te weinig rekening mee gehouden. Ik hoop dat Brussel de rol als innovatiehub niet lost en het college moet veel harder werken om dit tegen te gaan", stelt N-VA-gemeenteraadslid Matthias Vanden Borre.

MR-gemeenteraadslid David Weytsman wil via simulaties en schattingen graag een beeld krijgen op zowel lange als korte termijn van hoe de rekening er mogelijk zal uitzien in de komende jaren. Hij vreest dat de crisis nog lang sporen kan nalaten. Het is een voorstel dat ook gemeenteraadslid Didier Wauters (CDH) genegen is, maar hij vraagt ook openbare zittingen waarbij het publiek beter geïnformeerd wordt over de rekening. PVDA-gemeenteraadslid Bruno Bauwens blijft teleurgesteld achter bij het tekort. "U heeft de hele tijd gezegd dat het wel goed ging, maar dat weerspiegelt absoluut de realiteit niet", vindt Bauwens.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni