Deelstaten bereiken geen akkoord over 5G-licenties

© PhotoNews
| De Noordwijk in Brussel

De verschillende regeringen in ons land zijn het woensdag niet eens geraakt over de veiling van de licenties voor 5G, het supersnelle mobiele internet. De regio's willen eerst een akkoord over de verdeling van de inkomsten. Federaal minister van Telecom Philippe De Backer (Open VLD) vreest dat er door die blokkering één of twee jaar tijd zal worden verloren. "Dit is bijzonder kortzichtig," zegt hij.

Om de licenties voor het supersnelle mobiele internet eind dit jaar of begin volgend jaar te kunnen veilen, moest de federale regering woensdag een akkoord vinden met de deelstaten, omdat die bevoegd zijn voor media.

Zonder akkoord zou het wachten zijn op de verkiezingen en de vorming van nieuwe regeringen. Het Overlegcomité, het orgaan dat de verschillende regeringen samenbrengt, kwam woensdag echter niet tot een akkoord. De deelstaten willen eerst een akkoord over de verdeling van de opbrengsten. Bij vorige veilingen werd steeds een 80/20 verdeelsleutel gehanteerd. De deelstaten zouden nu een groter deel willen.

"Ik had voorgesteld om groen licht te geven voor de veiling en de discussie over de verdeling achteraf te doen. Maar dat kon niet. Nu riskeren we twee jaar te verliezen," reageert een boze minister De Backer bij het persagentschap Belga.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

--- OPROEP. Reageer jij soms op online nieuwsartikels of wil je het wel eens proberen? Doe mee aan het RHETORIC-onderzoek en maak kans op een waardebon. Meer info en inschrijven

 

Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?