Eén op vier Brusselse taxi's vindt geen chauffeur

© Ivan Put
| Taxichauffeur in Brussel (archiefbeeld).

Niet alleen De Lijn, maar ook de Brusselse taxisector kreunt onder het tekort aan chauffeurs. Een vierde van de taxivloot rijdt niet, omdat er geen chauffeurs voorhanden zijn. Dat komt door de logge aanwervingsprocedure, zegt de Belgische taxifederatie. Die oppert voor de oprichting van een taxischool.

Taxi zkt chauffeur. Het zou zomaar een annonce kunnen zijn van zowat elk Brussels taxibedrijf. Ongeveer 300 taxi's op een vloot van in totaal 1.277 voertuigen staan bij gebrek aan bestuurder stil op een parking. "Er zijn nochtans kandidaten genoeg, maar de aanwervingsprocedure toont veel gebreken", zegt Sam Bouchal, voorzitter van de Belgische taxifederatie, in de krant Le Soir.

Sinds 2004 moeten taxichauffeurs een opleiding volgen bij Brussel Mobiliteit alvorens ze een licentie krijgen. Behalve administratieve examens, moeten de kandidaten ook persoonlijkheidstesten afleggen. Maar het slaagpercentage schommelt rond de 20 procent, de psychologische testen zijn ontoereikend en de procedure duurt te lang, stelt Bouchal.

Professionele taxischool

De taxisector roept op om de selectie- en opleidingsprocedure volledig te herzien. Enerzijds om het tekort op te vangen, anderzijds om Uber een hak te zetten. "Want daar kan je met een simpele klik chauffeur worden", aldus Bouchal, die oppert om de aanwervingen niet door Brussel Mobiliteit, maar door Actiris en een echte taxischool te laten uitvoeren.

"Op die manier worden taxichauffeurs opgeleid door echte professionals. Zo gebeurt het ook in Nederland, Frankrijk en Duitsland", zegt Bouchal. De Brusselse regering is het idee genegen. "Het huidige traject is te omslachtig en straft de taxisector. In de toekomst moeten uitbaters en professionals uit de sector betrokken worden bij het opleidingsproces", klinkt het bij het kabinet van Rudi Vervoort (PS).

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?