Franc Bogovic (Open VLD) aan de Kunstberg

| Franc Bogovic, adjunct-ceo van finance.brussels.

Finance.brussels heeft 130 miljoen binnen voor investeringen in relance

TRO
© BRUZZ
16/12/2020

Finance.brussels heeft 43,7 miljoen euro opgehaald op de private investeringsmarkt. Hierdoor komt er ook 87,4 miljoen aan overheidsgeld vrij voor investeringen in de Brusselse relance.

Het gewestelijke investeringsvehikel finance.brussels maakt een belangrijk onderdeel uit van de Brusselse relancestrategie. In april werd er aangekondigd dat er in totaal 160 miljoen euro extra in het fonds gepompt zou worden, waardoor er jaarlijks voor 40 miljoen euro zou kunnen worden geïnvesteerd in Brusselse beloftevolle ondernemingen. Dat is fors meer dan nu het geval is.

Die kapitaalsverhoging bij finance.brussels wordt echter niet volledig betaald door het Brussels gewest; de afspraak was dat er ook geld zou worden opgehaald op de private investeringsmarkt. Dat was onder meer nodig, zei minister van Begroting Sven Gatz (Open VLD) destijds, om zo het bedrag dat het gewest investeert buiten de begroting te kunnen houden. "Volgens de Europese regels moet er dan 33 procent privégeld mee gemoeid zijn," aldus Gatz.

20201028 MEER BRUZZ Sven Gatz

| Minister van Begroting Sven Gatz.

Finance.brussels heeft inmiddels al aan een groot deel van zijn opdracht voldaan: er werd 43,7 miljoen opgehaald bij BNP Paribas, Belfius, Ethias, ING, P&V verzekeringen, KBC, AG Insurance, Solvay en Partena. Evenredig met dat bedrag, stort het gewest 87,4 miljoen in de pot, waardoor de totale kapitaalinjectie op 130 miljoen komt. De rest van het geplande bedrag (zo'n 30 miljoen) zal mogelijk in februari of maart volgend jaar worden opgehaald. "Voorlopig kunnen we vooruit, aangezien we jaarlijks 40 miljoen willen investeren en er nu al 130 miljoen in kas zit," legt adjunct-ceo Franc Bogovic uit. "Maar hoe sneller we de rest ook binnen hebben, hoe liever natuurlijk."

Investeringsstrategie

Met het geld bijna allemaal op zak, wordt het zaak voor het fonds om de juiste investeringsprojecten te selecteren. De Brusselse regering heeft de eerstkomende twee jaar de opdracht gegeven om daarbij te focussen op de relance van de Brusselse economie na de coronacrisis. "We hebben een nieuwe investeringsstrategie op poten gezet waarin we ons heel duidelijk focussen op sectoren waarin Brussel het verschil kan maken," aldus Bogovic.

'We willen meer aansluiting met de spin-offs van de universiteiten'

Franc Bogovic

Franc Bogovic (Open VLD) tijdens een presentatie voor de jeugdraad

Bogovic noemt urban wellbeing, zoals smart cities en smart parking, burgerparticipatie, voeding en landbouw, de creatieve sector en fintech en asurtech. "In die eerste vier thema's kan Brussel echt een voortrekkersrol spelen," zegt Bogovic. "Op vlak van fintech en asurtech kan Brussel niet noodzakelijk veel impact hebben, maar er moet wel van alles gebeuren op dat vlak."

Het geld is met name bedoeld voor innovatieve start-ups, maar ook bedrijven die al wat verder staan en toezijn aan een nieuwe investeringsronde maken aanspraak. "Wij bieden niet de grote rendementen, denk aan iets tussen de 5 en 10 procent. Wij streven een sociale impact na, waardoor we soms wat meer risico nemen."

Vanwege dat sociale doel, wordt momenteel ook gesproken met de Brusselse universiteiten voor de volgende kapitaalinjectie. "We willen meer aansluiting met de spin-offs van de universiteiten," zegt Bogovic. "Onze partnerschappen zijn niet alleen financieel, investeerders moeten ook een meerwaarde voor onze start-ups kunnen bieden op andere vlakken."

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel, Economie, Politiek, coronacrisis steunmaatregelen, steunmaatregelen, steunmaatregelen coronacrisis, finance.brussels

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni