vastgoed immo te koop huizenprijzen te huur appartement woningprijs verkocht MacNash

| De Brusselse vastgoedmarkt (themabeeld)

In vergelijking met de eerste maanden van 2021 is de prijs van huizen in Brussel gedaald met 2 procent, van gemiddeld 544.021 naar 532.885 euro. Dat blijkt uit de driemaandelijkse Vastgoedbarometer van de Federatie van het Notariaat. “De rest van de Brusselse vastgoedmarkt is eerder stabiel aan het jaar begonnen.”

Brussel volgt de inflatie, de algemene prijsstijging van zo’n 8 procent, momenteel dus niet op de woonmarkt. Voor huizen daalde de prijs aanzienlijk. Rekening houdend met de inflatie schat de notarisfederatie dat de daling van 2 procent reëel zelfs 8,5 procent waard is. De prijsdaling in Brussel is opvallend in vergelijking met Vlaanderen, waar de prijs voor een huis in het eerste trimester steeg met 6,8 procent. Brussel blijft wel ruimschoots de duurste regio.

Met de huidige levensduurte in het achterhoofd nuanceert notaris Bart Van Opstal van de Koninklijke Federatie van het Belgische Notariaat het effect van de prijsdaling wel voor de Brusselaar. “Door de pandemie en de huidige economische omstandigheden daalt namelijk vooral de prijs van het dure vastgoed.”

“Mensen hebben momenteel schrik om te investeren." Het is die investeringsangst van kapitaalkrachtige mensen die de algemene prijsdaling voor woningen in Brussel verklaart. Met andere woorden: de modale koper of investeerder zal niet zo veel merken van de daling.

2022-04-13_16_40_19-notarisbarometer_-_vastgoed_-_t1_2022_4.pdf_.png

| De cijfergegevens van de Vastgoedbarometer voor Brussel.

Stabiel

De gemiddelde prijs van appartementen stabiliseert in Brussel rond een bedrag van 270.000 euro. Dat komt overeen met de situatie in de rest van ons land. Rekening houdend met de huidige inflatie spreken de notarissen voor heel België van een daling (ten opzichte van andere goederen worden appartementen immers goedkoper, en door de indexering stijgen de lonen, red.).

Ook de vastgoedactiviteit in Brussel was stabiel in het eerste trimester. Dat betekent dat het aantal transacties min of meer gelijk bleef. Dat lag in januari voor Vlaanderen net even anders. Eén reden volgens Van Opstal: de nieuwe, lagere registratierechten. “Veel Vlamingen besloten met dat in het achterhoofd hun vastgoedaankoop te verschuiven naar begin 2022.” Daarna volgde er wel een lichte afkoeling van de markt.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni