Grootse handelsmissie naar VS afgetrapt bij Brusselse chemiereus Solvay

Eva Christiaens
© BRUZZ
06/06/2022
Updated: 06/06/2022 14.16u

De prinselijke handelsmissie van ons land naar de Verenigde Staten is deze zondag officieel geopend in de stad Atlanta. Brussels chemiebedrijf Solvay ontving de delegatie daar ter plaatse in hun gloednieuwe innovatielabo. Delegatiehoofd Prinses Astrid kwam het lab inhuldigen.

De prinselijke missie is bedoeld om Belgische bedrijven te promoten en ook Amerikaanse investeringen in eigen land aan te trekken. In aanwezigheid van prinses Astrid trekt een delegatie van zo’n 500 bedrijven, waarvan ongeveer 130 uit Brussel, de komende zeven dagen van Atlanta naar New York en Boston.

Op het programma staan bedrijfsbezoeken, panelgesprekken en officiële ontmoetingen – allemaal bedoeld om de Belgische markt in de kijker te zetten in de VS. De Verenigde Staten zijn nu al de belangrijkste exportmarkt voor België buiten Europa en het Verenigd Koninkrijk. Deze prinselijke missie is de eerste buiten Europa sinds de start van de covidcrisis en de tweede grootste ooit.

Met een bezoek aan het nieuwe labo van Solvay op hun lokale site in Alpharetta in de staat Georgia is de missie zondag dus officieel geopend. Solvay-CEO Ilham Kadri noemde de ontvangst een grote trots. De lokale Solvay-medewerkers stonden in een lange haag met Belgische en Amerikaanse vlaggetjes te waaien voor prinses Astrid en haar delegatie.

Innovatie

Solvay is al langer actief in de VS. Het telt er 5.400 werknemers en het land is goed voor een kwart van hun netto-omzet. De voorbije vier jaar investeerde Solvay meer dan 30 miljoen euro in deze site in Alpharetta, onder meer voor het nieuw innovatielabo dat nu drie maanden open is. In dat laboratorium worden nieuwe, duurzame materialen ontwikkeld via 3D-printing en meteen getest op hardheid, sterkte, soepelheid en andere kenmerken.

“Dit is het meest recente voorbeeld van Solvay’s groeiende aanwezigheid in de VS en onze aanhoudende investering in innovatie, om een toekomst te verzekeren met propere mobiliteit, zoals elektrische en hybride wagens, koolstofarme luchtvaart, groene waterstof, de circulaire economie, en andere vooruitgang naar een meer duurzame maatschappij,” zegt CEO Kadri.

"De bedoeling is om investeerders naar Brussel te halen, maar ook Brusselse investeerders de markt in de VS te laten ontdekken"

Pascal Smet, Brussels staatssecretaris voor Buitenlandse Betrekkingen

Pascal Smet, staatssecretaris van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest

Waar Solvay een groot en gekend bedrijf is, nemen aan de missie ook heel wat kleinere bedrijven deel. “Natuurlijk willen we ook start-ups en KMO’s ondersteunen en nieuwe markten openen,” zegt Brussels staatssecretaris voor Buitenlandse Betrekkingen Pascal Smet (one.brussels-Vooruit). “De hele bedoeling van deze missie is om investeerders te vinden om naar Brussel te halen, maar ook Brusselse investeerders de kans te geven om de markt in de Verenigde Staten te ontdekken.”

Het Brussels Gewest zet tijdens deze missie in het bijzonder haar duurzame vastgoedsector in de kijker, net als vrouwelijk ondernemerschap en fintech zoals online betaalsystemen. Voor prinses Astrid was het bezoek ook een klein persoonlijk feest. Zij werd verrast met een verjaardagstaart.

Lees ook

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni