Haven van Brussel eerste CO2-neutrale haven van België

© Saskia Vanderstichele
| De haven van Brussel verkreeg het label op basis van haar balans van de broeikasgasuitstoot.

De haven van Brussel heeft maandag van het Brusselse klimaatadviesbureau CO2logic het label "CO2-neutrale onderneming" gekregen. Daarmee is de haven van Brussel de eerste CO2-neutrale haven van België.

Het label van "CO2-neutrale onderneming" heeft betrekking op alle voertuigen van de Haven en op alle gebouwen waarin haar personeel werkzaam is. Het gaat onder meer om de maatschappelijke zetel op het Redersplein, de kapiteinsdienst in de voorhaven, de mobiele Buda- en Godshuizenbrug en de sluizen van Molenbeek en Anderlecht.

De haven van Brussel verkreeg het label op basis van haar balans van de broeikasgasuitstoot. De haven van Brussel kon haar uitstoot stevig terugdringen dankzij een actieplan dat onder meer voorzag in de installatie van zonnepanelen op haar gebouwen, isolatiewerken en de modernisering van het wagenpark door de aankoop van elektrische en hybride voertuigen.
"De certificering van de Haven van Brussel als CO2-neutrale onderneming kadert perfect binnen de havenactiviteit, aangezien er dankzij het watertransport in Brussel ongeveer 100 000 ton CO2 bespaard wordt per jaar", klinkt het bij de haven van Brussel.

De restuitstoot die de Brusselse haven produceert door bijvoorbeeld het verwarmen van haar gebouwen, werd gecompenseerd met het compensatieprogramma "Paradigm Project Kenya". Het doel van het project is om de gezondheid en de inkomens in Kenia te verbeteren door minder brandstof aan te kopen voor gezinnen en overheden, maar ook door de lokale bevolking makkelijker toegang te bieden tot water.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

--- OPROEP. Reageer jij soms op online nieuwsartikels of wil je het wel eens proberen? Doe mee aan het RHETORIC-onderzoek en maak kans op een waardebon. Meer info en inschrijven

 

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?