Haven van Brussel ondervindt hinder van ingestorte brug

Updated: 18-01-2019 - 15:27

De instorting van de brug boven het kanaal Brussel-Willebroek in Grimbergen heeft ook een impact op de Brusselse economie. Heel wat transportschepen zijn namelijk gestrand in de Haven van Brussel, en de grootste vrachtschepen uit Antwerpen kunnen de hoofdstad niet bereiken. Ten vroegste volgende week zal de vaarroute helemaal vrij zijn.

De vaarroute via het kanaal Brussel-Willebroek is de belangrijkste verbinding met Antwerp, en bij uitbreiding ook met Nederland. Onze Noorderburen zijn veruit de grootste handelspartner van de Haven van Brussel, met meer dan 60 procent van de trafiek.

Gestrande schepen

Door de ingestorte brug in Grimbergen kunnen de schepen de belangrijke vaarroute niet meer gebruiken. Dat heeft gevolgen voor de Brusselse economie. Heel wat boten liggen namelijk gestrand in de Haven van Brussel. "Het gaat om alle vrachtschepenen die meer dan 1.350 ton wegen", aldus havenwoordvoerder Sylvain Godefroid bij BRUZZ.

Boten kunnen de Brusselse haven wel verlaten via de zuidelijke waterroute, langs Henegouwen en Luik. Maar die waterweg kan enkel schuiten met een maximale capaciteit van 1.350 ton dragen. "Bovendien duurt het via die route drie tot vier dagen om in Antwerpen te geraken." Via het kanaal Brussel-Willebroek doen de schepen er ongeveer 5 uur over.

Topprioriteit

"Als het probleem niet snel opgelost raakt, zal dat onmiskenbaar een economische impact hebben op Brussel", waarschuwt Godefroid. Vooral de Brusselse bouwsector is afhankelijk van het transport per schip. Dagelijks maakt een dertigtal vrachtschepen gebruik van de vaarroute.

"Als dit probleem langer aanhoudt zullen bedrijven op zoek moeten naar andere transportmodi, zoals de vrachtwagen", zegt de havenwoordvoerder. Een vrachtschip van 3.000 ton is het equivalent van 100 vrachtwagens. "Een extra kost voor de bedrijven, en een onmiskenbare impact op de Brusselse mobiliteit."

'Voldoende stock'

De Vlaamse Waterweg, die de waterwegen in Vlaanderen beheert, maakt zich sterk dat de vaarroute dinsdag vrijgemaakt zal zijn. "Het is momenteel onze topprioriteit", zegt woordvoerder Kevin Polfliet aan onze redactie. "We zijn momenteel al voorbereidingen aan het treffen."

Volgens Beci, het Brusselse bedrijvenverbond, zal de impact beperkt zijn. "Onder voorwaarde dat de route dinsdag opnieuw bevaarbaar is", aldus een medewerker. "De meeste bedrijven zijn op onvoorziene omstandigheden voorbereid en hebben genoeg voorraad in stock."

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Nieuws uit Brussel in je mailbox?